Bohémien chic bij Taste in Leuven
Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze week kon Evelien een tafeltje bemachtigen in het nieuwe restaurant van Bart Tastenhoye: Taste.
Het moet je maar overkomen: aankondigen dat je als chef een restaurant gaat verlaten om je eigen zaak te beginnen en dan prompt toch nog een michelinster krijgen. Het overkwam Bart Tastenhoye, die tot eind vorig jaar chef was bij visrestaurant Kelderman in Aalst. Maar hij verliet toch zijn post én ster om in Leuven een maand geleden te starten met Taste. Ah ja, wie Tastenhoye heet hoeft natuurlijk niet lang te zoeken naar een klinkende naam.

We maken ook kennis met Seppe Van Beuren, die bekroond is als beste sommelier van Vlaams-Brabant. Het blijft evenwel een mysterie wie hem hiervoor bekroond heeft. De wijnkaart verraadt een voorkeur voor frisse, minerale wijnen. We volgen hem hierin en bestellen een Nederlandse riesling uit Thorn (€ 34), die ons prima bevalt.
De tijd dat je in gastronomische restaurants 16 ondefinieerbare, prielerige hapjes vooraf kreeg, is gelukkig voorbij. Ook bij Taste hebben ze het licht gezien en houden ze het eenvoudig: een schaaltje gedroogde ham, een stukje gerookte paling en een vorkje met zalm en gebrande avocado. Als voorgerecht krijgen we asperges op z’n Vlaams, maar dan op de wijze van de chef: “Ge zult geen plas boter in uw bord zien drijven.” Als een rasechte marketeer doet hij vervolgens een gouden zet: schaarste creëren. De anderhalve asperge met geprakte eitjes is van topkwaliteit, maar ik bepaal liever zelf wanneer ik op dieet ga.
Het hoofdgerecht ziet er eveneens fris en gezond uit: twee opgerolde schartongfilets, een paar bladgroenten, verse kruiden en fregola (pasta in de vorm van kleine bolletjes). Niets mis mee, tenzij je zoals ik een hekel hebt aan de immer overheersende smaak van curry.
Het chocoladetaartje met peer is een juweeltje: het flinterdunne, krokante taartje is gevuld met een bodempje chocoladecrème, met daarop bolletjes peer, geroosterde amandelen en vers vanille-ijs.
Taste heeft zeker niet het warm water opnieuw uitgevonden. De gerechten zijn niet vernieuwend en de prijzen liggen een tikje te hoog. Toch heb ik veel sympathie voor de chef en wat hij tracht te doen. Het restaurant is een heerlijke, esthetisch verantwoorde plek om een uur of twee te verpozen. En of je het nu wilt of niet: je stapt met een fris, licht gevoel weer naar buiten.
Score (max. 5 sterren):
★★★
Taste, Naamsestraat 62 – 3000 Leuven – www.leuventaste.be