Holy Crap! Voor u getest: 83 % van Holy Food Market

Evelien Rutten

Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. We zijn heel blij te kunnen melden dat er vanaf nu wekelijkse pareltjes van haar te lezen zijn op onze site. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze week ging Evelien langs in de Holy Food Market.

 

Het moet van die andere kapel geleden zijn dat er nog zo werd uitgekeken naar de opening van een restaurant. In dit geval zelfs 17 restaurants. Dat is wat Holy Food Market in Gent ons toch beloofde: 17 mini-restaurants in één gerenoveerde kapel, naar het voorbeeld van de foodhallen in Amsterdam, Barcelona, Kopenhagen en Rotterdam. Bij binnenkomst is al duidelijk dat het cijfer 17 lichtjes overdreven is, want het zijn er maar 16. Daarnaast vallen de bierbar, de cocktailbar, het standje met cuberdons en de pralinewinkel wat mij betreft ook nog eens buiten de categorie ‘restaurant’. Concreet betekent dat dus twaalf eettentjes (juist is juist), waarvan ik er tien heb uitgetest op anderhalf uur tijd. Waarom niet ineens allemaal? Meerdere redenen: mijn kind was het beu, mijn man wou naar huis, de geluiden in mijn maag waren morsecode voor SOS.

Tijdens het openingsweekend stak ik mijn neus ook al even binnen, maar zo’n massa volk is niet goed voor mijn bloeddruk. We komen terug op dinsdagavond, half zes. Nét voor het piekuur, dus bakenen we meteen ons territorium af. Maak zeker niet de vergissing om éérst iets te bestellen en dan pas op zoek te gaan naar een tafel, of je moet rechtstaand willen eten. Ik word overvallen door de keuzestress die ik ook wel eens ervaar bij een all-in buffet. Waar te beginnen?! We beslissen dan maar om alle eettentjes rustig en in volgorde af te werken.

1. Yalla Yalla: Libanees streetfood

Terwijl mijn dochter onze tafel bewaakt, probeert mijn man een biertje te bestellen bij de onbemande bierbar en schuif ik aan bij Yalla Yalla voor een portie Libanees streetfood. De Yalla Yalla schotel bestaat uit twee Pascale Naessens-achtige kommen met Libanese hapjes als houmous en falafel, maar ook een frisse, gezonde salade fattoush die uitstekend op smaak is gebracht met sumac. Ik categoriseer het als ideale lunchbreak.

2. Bubba: artisanale kroketten

Vanuit de glazen etalage lachen de kroketten me toe. Het is moeilijk kiezen, want het aanbod is origineel. Toch ga ik niet voor een kroket met vergeten vissoorten of truffel, want ik wil weten of ze hun klassiekers in de vingers hebben. De kaaskroket met 4 soorten kaas is heerlijk pittig, maar de vulling is een beetje gesplitst en verliest vet. De garnaalkroket is vol van smaak en ze zijn niet gierig geweest met de garnalen. De vulling is echter veel te vast. Mijn man vindt het een mooi alternatief voor Polyfilla, waarmee we de boorgaten in ons huis meestal opvullen.

3. Hos-T: crackers met vanalles

Een concept, waar ik ondanks de uitvoerige uitleg, nog steeds niets van begrijp. Ze spreken over hosties, maar verkopen kartonnen granencrackers waarvan je spontaan een afspraak bij de tandarts wilt maken. Kleine eters kiezen beter niet voor de hosties met oesterdip: nadat je twintig koekjes hebt gedipt in een romig mengsel met gemixte oesters, is je honger grotendeels over. De Hos-T met gerookte zalm is wel erg geslaagd, met frisse zuren en wat gepekelde groentjes.

4. Iovine’s pizza

Vergeet alles wat je denkt te weten over pizza’s. Hier maken ze geen platte Romeinse pizza, maar de Napolitaanse. Die kenmerkt zich door een brede, dikke korst en een flinterdunne, soggy bodem in het midden. Daarop ligt dan ook nog eens een volledige bol burrata. Onmogelijk om niet te knoeien. Het deeg is verrukkelijk, de kern met flauwe tomatensaus bekoort ons minder.

5. Marussia: de Slavische cuisine

Ik sta een tijdje aan te schuiven bij Marussia, waar een jonge, energieke kokkin driftig in de pannen roert. Hier wordt de Russische keuken gecombineerd met de Kazachse en de Belgische. Ze lijkt alles onder controle te hebben. De aardappelkoekjes zien er verleidelijk krokant uit. Toch kies ik voor eenvoudige blinis met 10 g kaviaar (€ 19). Ze zijn hemels fluffy, geserveerd met een mooie dot zure room en een paar lepeltjes subtiel smakende kaviaar. Fantastisch bij een glas champagne.

6. Sea me: wijn & schaaldieren

Dit is naar mijn mening één van de beste concepten van Holy Food Market. Niet te veel gedoe met potten en pannen, enkel kraakverse schaaldieren die puur geserveerd worden met een mooie keuze aan wijnen. Het is de perfecte aperitiefplek. Ik bestel er drie oesters van Utah Beach en ze zijn van uitstekende kwaliteit.

7. Taberna Lisboa: Portugese snacks

Ik heb het vermoeden dat de lieve Portugezen van Taberna Lisboa nog niet helemaal klaar waren om te openen. De helft van hun gerechten op de kaart is nog niet verkrijgbaar en wát ze serveren is ondermaats. De cod pastries -kroketjes van bacalhau– zijn droge deegballen zonder smaak. De venusschelpen in ondefinieerbare bouillon had ik liefst terug in de oceaan gesmeten. Loop hier met een grote boog omheen.

8. Frank & Brut: hotdogs en burgers

Hotdogs met allure én fancy burgers, daar zijn we altijd voor te vinden. We bestellen de Notorious P.I.G. met Black Angus beef, cheddar, pancetta, pickled onion, sla, tomaat, een gebakken ei en pikante sriracha mayo. Het is zo’n burger waarbij je het halverwege al opgeeft. Na één beet druipt het vocht eruit en valt hij uit elkaar. Er zijn zo veel ingrediënten, dat je eigenlijk niets meer proeft van het vlees. Zonde, want we hebben 10 euro betaald. Dat ze zich maar gewoon concentreren op hun hotdogs.

9. AVO: alles met avocado

De meest populaire groente van het moment is de romige, voedzame avocado. Bij AVO komen ze met een primeur op de Belgische markt: olie van avocado. Hier kun je zo’n flesje olie kopen, maar ook een slaatje bestellen met avocado. Daarnaast zijn er twee dessertjes, chocomousse en brownies met avocado. Wij proeven de brownies en ze zijn fantastisch, bomvol noten en gedroogd fruit, maar dus ook met avocado. Een topper.

10. Magnum Pleasure Store

Stel je eigen Magnum samen en geef er een coating aan naar keuze. Mijn dochter kwam terug aan tafel met een Sjakie en de Chocoladefabriek-achtige creatie vol kleurrijke snoepjes én glinsterende ogen. Een tof concept.

Conclusie? De locatie is top notch. Het is een hele mooie ruimte die eigentijds is ingericht. Ik zie mezelf terugkomen voor een cocktail of een glas champagne, gecombineerd met een kleine hapje of wat oesters. Helaas mis ik toch wel wat lef. In de foodhallen van Amsterdam vind je gelijkaardige eettentjes, maar je kunt er ook ontdekkingen doen, zoals de Australische Wild Moa Pies. Het eten dat bij Holy Food Market wordt aangeboden, is op een uitzondering na erg voorspelbaar. Ideaal voor wie ongecompliceerd of snel een hapje wil eten, maar als restaurantervaring is het wat povertjes.

Score (max. 5 sterren):

★★

Holy Food Market, Beverhoutplein 15, 9000 Gent

www.holyfoodmarket.be

Lees hier ook de andere recensies van foodjournaliste Evelien Rutten:

Partner Content

Gesponsorde content