5 tips voor een productieve werkdag

’s Morgens moeilijk uit bed, en niet zo’n succesvolle dag? Dankzij deze 5 tips heb jij vanaf nu écht productieve dagen.

Slecht geslapen, een stevige dosis stress of snel afgeleid... Veel dingen kunnen zorgen voor een minder productieve dag. Houd rekening met deze tips en wees vanaf nu je immer productieve zelve.

1. Maak een kickstart!

Begin je dag met een gezond ontbijt en neem daarna een frisse douche. Perfecte ingrediënten voor een kickstart van je dag. Maak een lijstje met alle dingen die je deze dag wilt verwezenlijken. Vervolgens check je je mails. Verwijder nutteloze mails en plaats de rest in mapjes. Nu kun je met een fris hoofd en geordende mailbox starten aan jouw dag. Eet best geen banaan bij je ontbijt, hier lees je waarom.

2. Ken je lijf

Niet iedereen is op hetzelfde moment productief, terwijl de een het best werkt in de vroege uurtjes, is de ander een echte nachtraaf. Belangrijk is dat je je eigen energiecyclus kent. Plan je agenda op die manier dat je het meest uit je dag haalt. Natuurlijk kun je niet volledig zelf beslissen om hoe laat je werkt. Maar plan banale taakjes in op je ‘minder goede uren’ en houd de belangrijkste zaken voor je piekmomenten.

Lees ook: 5 dingen die succesvolle mensen doen na het werk

3. Neem pauze

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar pauzes maken je écht productiever. De hele dag gestresst van hot naar her lopen heeft een negatieve invloed op je concentratievermogen, productiviteit en energiepeil. Neem dus regelmatig even tijd om op adem te komen. Neem liefst een pauze na een belangrijke taak. Voel jij je vaak vermoeid? Dit zouden wel eens de oorzaken kunnen zijn. 

4. Let op je houding

Zorg voor een goede zithouding. Niet alleen je rug en nek hebben er baat bij, het maakt je ook productiever. Door een scheve houding duw je namelijk middenrif tegen je longen, dat belet diepe ademhaling en zuurstofinname, en dat is nefast voor je concentratievermogen. Probeer bovendien regelmatig even rond te lopen. Lees hier meer gouden tips van een chiropractor. 

Lees ook: 6 signalen dat je stress hebt zonder dat je het weet

5. Bouw een ‘einde-van-dag-routine’ in

Sluit je dag af door even je bureau op te ruimen en je taken voor de dag erna te overlopen. Een lijstje maken is handig en zorgt voor rust in je hoofd. Papieren die je niet meer nodig hebt, gooi je onmiddellijk weg. De andere klasseer je. Wat je morgen niet nodig hebt, steek je weg. Je hoeft gelukkig geen freak te zijn, want het is helemaal geen ramp als je een beetje rommelig bent. Hier lees je waarom.

Meer over werk & productiviteit

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content