Met de kerstvakantie in aantocht, zitten de jaarlijkse feesten en tradities in jouw huiskamer er zeker ook weer aan te komen. Dat is bij de Britse Koninklijke familie niet anders. Hoewel: hun tradities zien er (uiteraard) toch net dat tikje chiquer, vreemder en ‘klassieker’ uit dan die van het doorsnee gezin op kerst. Speciaal daarom: de grappigste en meest bizarre kersttradities van de Britse Royals op een rij!

16 x de grappigste kersttradities van de Britse Royals

 • Queen Elizabeth organiseert op Kerstdag een heus middagmaal voor de hele familie. Maar liefst 50 royals zullen daarbij aanwezig zijn.
 • De Britse koninklijke familie is geobsedeerd door kerstkaartjes. Elk jaar sturen de koningin en haar man Prins Philip 750 met de hand geschreven kaartjes uit. Daarnaast sturen ook William en Kate en Meghan en Harry elk ook nog eens een 200-tal kaartjes uit.
 • De Britse Royals brengen hun kerstvakantie samen door op het domein van Sandringham House. Dat doen ze al sinds 1862! Om zelf ter plaatse te geraken huurt de koningin elk jaar een volledige treinwagon af. De Queen vertrekt al een week voor Kerst naar de bestemming om er alles voor te bereiden en om er de familie enkele dagen later op gepaste wijze te ontvangen.
 • Die rest arriveert niet zomaar in een willekeurige volgorde, maar wel in volgorde van belangrijkheid. Niet alleen de dag waarop je aankomt, maar ook het uur waarop je mag op de feestelijkheden zelf mag arriveren, hangt af van je rang binnen de familie: hoe vroeger je moet arriveren, hoe minder ‘hooggeplaatst’ je in feite bent. Op die manier arriveren de jongste leden van de familie vaak eerst, en de ‘ouderen’ zoals William en Kate en Harry en Meghan wat later.
 • Ook jaarlijks in het traditionele activiteiten-pakket voor de twee bekendste kleinzonen van de Queen, William en Harry: een spelletje voetbal met het personeel van Sandringham House. Daarbij dragen beide prinsen zelfs sokken in de kleur van hun favoriete elftal uit de nationale league.
 • De koninklijke familie zet elk jaar twee kerstbomen: een grote échte kerstboom en een grote zilveren kunst-kerstboom die al meer dan 30 jaar meegaat. Dit jaar heeft de Queen de kerstbomen laten opstellen in Windsor Castle.
 • Is samen gezellig de kerstboom versieren bij jou ook een jaarlijkse traditie? Wel, zo ook bij de Britse Royals! De allerkleinsten (denk: op dit moment Kate en William’s George, Charlotte en Louis) krijgen de eer om de boom eigenhandig te decoreren – al zijn alle ornamenten (uiteraard) die ter beschikking zijn, eerst wel zorgvuldig uitgekozen door de Queen herself.
 • De koninklijke familie doet haar kerstinkopen zélf in een grootwarenhuis: meestal in het vermaarde Harrods in Londen. Speciaal voor die gelegenheid blijft het grootwarenhuis een tijdje open tijdens de sluitingsuren, zodat de koningin en co in alle rust en stilte hun slag kunnen slaan.
 • Cadeautjes uitdelen en ontvangen doen de Britse royals op Kerstavond, na het royale middagmaal. De pakjes mogen pas uitgedeeld en geopend worden, nadat Prins Philip hiervoor het signaal gegeven heeft. Alleen voor de kleine George (en dus vermoedelijk ook voor Charlotte, Louis en Archie) gelden deze regels niet: zij mogen hun pakjes al eerder openmaken.
 • Blijkbaar geven de Britse Royals elkaar niet alleen serieuze cadeautjes, maar ook fop-pakjes. Zo zou Prins Charles van zijn zus Anne ooit een witte toiletbril gekregen hebben, die hij zo comfortabel vond, dat hij hem van toen af aan meenam op elk langdurig buitenlands bezoek – althans als we de Briste krant The Sun mogen geloven.
 • Niet alleen de leden van de familie krijgen cadeautjes, maar ook het personeel. Elk lid van de koninklijke staf ontvangt zijn of haar kerstcadeau uit handen van de Koningin zelf. Ook met dit gebaar zet de Queen een eeuwenoude traditie voort, want ook haar vader George VI, en haar grootvader, George V, hadden de gewoonte de cadeaus van het personeel persoonlijk te overhandigen.
 • Om 15u op Kerstdag verzamelt de hele Britse koninklijke familie zich voor het kleine scherm en kijken ze samen naar de uitzending van de ‘kerstboodschap’ die de Koningin elk jaar traditiegetrouw voorleest voor haar inwoners.
 • Elke kerstochtend woont de koninklijke familie een kerstmis bij.
 • Volgens Mc Graddy vloeit ook de alcohol tijdens de kerstdagen rijkelijk ten huize ‘Windsor’. Volgens de bron zou de koningin het vooral bij gin houden, en prins Philip vooral bij bier. De andere leden klinken al eens graag met een glaasje Veuve Clicquot. Bij het eten drinkt de koningin graag ‘gewurztraminer’.
 • Kinderen zijn niet toegelaten bij de Kerstmaaltijd. Ze worden toevertrouwd aan de zorgen van nany’s en kinderverzorgsters tot ze de gepaste leeftijd hebben om zich aan het ‘koninklijke decorum’ te houden.
 • Voor de kerstmaaltijd, dienen de mannen van de Britse royal family een zwarte das te dragen. De vrouwen mogen opdraven in een feestelijke jurk en een stel opvallend luxueuze juwelen.
 • De ochtend na Kerst, gaan de mannen jagen. Na de jacht zijn ook de vrouwen uitgenodigd voor een warm middagmaal met ‘boeuf bourguignon’ of een wildstoofpotje van ree, aardappelpuree, rodekool en warme appeltaart als dessert. Dit jaar echter één grote afwezige op de traditionele jachtpartij: prins Harry zal uit respect voor zijn vrouw Meghan niet deelnemen, daar die niet zo gesteld is op de dieronvriendelijke praktijken.

Meer over kerst: