Is dit hét ultieme voornemen voor 2017?

2016 is bijna afgerond, tijd voor een nieuw jaar. Traditioneel gezien horen daar nieuwe voornemens bij. Vaak kiezen we voor een sportabonnement, een paar kilo’s minder of meer water drinken. Allemaal zeer goed. Maar misschien is een digitale detox dit jaar wel hét voornemen waar je voor moet gaan.

Je checkt je mails nog voor je uit je bed ben gestapt, je surft regelmatig naar sociale media om ‘even te kijken’ en zelfs tijdens een gezellig etentje met vriendinnen is je smartphone steeds binnen handbereik. Herkenbaar? Dan is de digitale detox hét voornemen van 2017.

Geen cold turkey

Christine Wittoeck is de oprichtster van de Digital Detox Academy. Ze schreef een boek met  gouden tips. Dagelijks helpt ze mensen om wat minder ‘digitaal afhankelijk’ te zijn. “Ik merk dat mensen die binnenkomen vaak nood hebben aan een beetje rust in hun hoofd. Ze zijn bijna 24 op 24 bereikbaar, kunnen het niet laten om hun werkmails ook buiten de uren te beantwoorden of checken heel vaak sociale media. Op zich niets mis mee, maar als het voor stress zorgt, wordt het natuurlijk wel vervelend.” Gelukkig hoeven we niet helemaal offline te gaan om digitaal te detoxen. “Een cold turkey is onnodig. Kleine dingen kunnen al een groot verschil maken.”

Heb jij stress? Hier lees je 6 signalen waaraan je merkt of je stress hebt zonder dat je het weet. 

5 tips voor een geslaagde digitale detox

  1. Onderzoek je online activiteit

Vaak besef je niet eens hoeveel je bezig bent met het internet. En daar even bij stilstaan kan confronterend zijn, maar ook nuttig. Hou in eerste instantie bij hoeveel tijd je spendeert aan mails checken, sociale media bekijken, surfen op het internet,...

2. Zet meldingen af

Terwijl je aan het werk, zie je om de haverklap dat er een mailtje binnenkomt. Ben jij ook geneigd om snel even te bekijken wie je stuurde? Begrijpbaar, maar niet goed voor je productiviteit. Ook ’s avonds je mails bekijken omdat je er meldingen van krijgt op je telefoon is niet goed voor de rust in je hoofd. Zet meldingen dus uit, bekijk twee keer per dag je mails, en laat voor de rest je mailbox gerust. Succesvolle mensen doen het ook. Lees hier welke dingen succesvolle mensen nog doen na het werk.

3. Neem kleine stapjes

Je moet niet té drastisch zijn. Begin met kleine stapjes. Beslis bijvoorbeeld om af en toe smartphone aan de kant te leggen. Een gezellig etentje? Laat je smartphone in je handtas zitten. En neen, het is echt niet nodig om onmiddellijk een foto op Instagram te posten.

4. Ontspan

Het is niet voor iedereen eenvoudig, want sommigen huiveren bij het idee dat ze niet constant online kunnen zijn. Maar als je dan toch beslist een digitale detox te doen, probeer dan ook écht te ontspannen. Misschien is een wandeling wel een goed idee? Hier lees je waarom samen wandelen zo goed is voor jullie relatie.

5. Een vakantie?

Digitaal detoxen is een trend. En daar speelt ook de reissector graag op in. Boek eens een digitale detox vakantie. Hoe het werkt? Bij binnenkomst geef je je elektronica af. In ruil krijg je een kaart van de omgeving en kun je je laten verwennen in het hotel. Op de kamer vind je geen tv, maar boeken en gezelschapspelletjes. Heerlijk ontspannen dus. Je zult er wel wat voor over moeten hebben, want er hangt een stevig prijskaartje aan vast. Maar hey, alles voor rust in je hoofd, toch?

Meer over geluk & welzijn:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content