Lies mist de noodzaak aan vitaminen

Lies heeft al verschillende tactieken geprobeerd om meer verschillende gerechten te proeven. Niets helpt om gezond te kunnen eten. Iets wat ze toch wel mist. 

De textuur zit me tegen 

Lies: “Ik ben een slechte eter. Ik eet geen groenten en met moeite fruit. Appels en bananen, dat is het. En dan nog het liefst geprakt in een soort fruitpap. Ik denk dat het vooral de textuur is die me tegenzit, de brokjes dus, want de smaak is op zich niet zo’n probleem. Zo eet ik dus wel bepaalde groenten als ze gemengd zijn in een puree: spinazie of rodekool bijvoorbeeld, maar dan moet het echt heel goed gemixt zijn.

Hypnotherapie haalde niets uit 

Als kind at ik alles. Maar rond mijn zeven à acht jaar heb ik de klik gemaakt, en kreeg ik niets meer binnen. Hoe dat komt, weet ik niet. Mijn moeder is toen wel beginnen te werken. Ze zat dus minder bij mij aan tafel dan bij mijn oudere broers en zussen. Maar of het daar wat mee te maken heeft?

Een hypnotherapeut vermoedde dat het een soort angst is. Hij probeerde in mijn herinneringen te duiken en te traceren waar die vandaan kwam, maar hij vond niets. Het is niet dat ik ooit gestikt ben of zo. De therapie heeft niets uitgehaald.

Ik woonde een tijd samen met een vriendin en ook zij probeerde van alles. Op een keer zat ik geblinddoekt aan tafel en voederde ze me vlees, koekjes, aardappelen, fruit en groente. Toen ik die laatste in mijn mond kreeg, ging al mijn haar rechtop staan en sloeg mijn keel dicht. Ook haar tactiek had geen effect.

‘Appels en bananen. En dan nog het liefst geprakt in een fruitpap’

Ik mis vitaminen

Ik ben wat zwaarder en zit daar wel mee. Ik besef dat ik mijn eetgewoonten moet aanpassen, als ik gezonder wil leven. Ik ben heel vaak moe, en weet dat ik vitamines mis. Als ik wil vermageren, zal ik vooral groente en fruit moeten eten, en dat lukt me niet. Ik grijp makkelijker naar vetrijke zaken zoals pizza, macaroni en lasagne. Maar dan met een extreem gemixte tomatensaus. Spaghetti eet ik niet, omdat daar kleine stukjes in zitten, en die kun je er moeilijk uithalen. Vol-au-vent eet ik heel graag, maar dan zonder de champignons.

Nee, in eten schep ik geen plezier. Ik ben de hele tijd bezig met zaken uit mijn bord te vissen, en met zaken te pletten, en dat is een hele opgave. Ik eet omdat ik moet, en vaak zeer onregelmatig. Kokkerellen doe ik niet graag, ik kan niet begrijpen dat iemand zich daarmee bezighoudt. Ik steek liever een kant-en-klaarmaaltijd in de microgolf. Eten doe ik steevast snel, en alleen maar omdat het moet.”

Gezond eten is natuurlijk belangrijk om onze dagelijkse portie vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Hier lees je de 10 regels voor een écht gezond leven en 5 tips om een tekort aan vitamine D te voorkomen


Lees ook: 

Deze groenten en fruit koop je beter biologisch

6 verrassende dikmakers die je over het hoofd ziet

Door: Annelies Vanbelle

Partner Content

Gesponsorde content