Wie Leuven bezoekt, kan niet om het imposante gotische stadhuis – een van de bekendste ter wereld trouwens – of om de Stella Artois brouwerij heen. Al valt er voor cultuurliefhebbers nog veel meer te beleven in de stad. Een avondje uit in kunstencentrum OPEK, wijn proeven bij Vandeurzen of naar kunst staren in het formidabele M Leuven.

9 x cultuur opsnuiven in Leuven

1. M Leuven: cultuur meets architectuur

Cultuur Leuven M Leuven

De Belgische toparchitect Stéphane Beel slaagde er voor de bouw van M Leuven in om twee bestaande historische gebouwen in het hart van de stad perfect te laten blenden met de strakke, hedendaagse architectuur van zijn twee nieuwe panden. Het museumcomplex is met andere woorden alleen al voor de architectuur een bezoekje waard. Al zijn de tentoonstellingen ook telkens weer om over naar huis te schrijven, want ook de exposities combineren vroeger en nu: werk van oude meesters gaat er hand in hand met dat van hedendaagse kunstenaars. Mis het dakterras met z’n postkaartwaardig zicht over de stad niet en ga ook even kijken naar de statige oude eik in de binnentuin.

M Leuven, L. Vanderkelenstraat 28 in Leuven.

2. Cinema ZED: filmfanaat gespot

Cultuur Leuven Cinema ZED

Wie houdt van een eigenzinnige filmbeleving gaat naar de intieme stadsbioscoop Cinema ZED. Een uitstekende selectie arthousefilms wordt er gedraaid naast boeiende documentaires, kortfilms en filmklassiekers. Er zijn drie zalen op twee verschillende vestigingen: twee daarvan op de Vesaliussite en een in STUK kunstencentrum. Iets eten of drinken voor of na de film doe je bij eetcafé Het Strand of in het STUKcafé. Er worden ook heel wat speciale voorstellingen en evenementen georganiseerd: Cinema Pousette (vertoningen voor ouders met hun baby), zomerfilms in openlucht of het Internationaal Kortfilmfestival bijvoorbeeld.

Cinema ZED, Andreas Vesaliusstraat 9c (Vesaliussite) en Naamsestraat 96 (STUK) in Leuven.

3. Sint-Pieterskerk: in een nieuw jasje

Cultuur Leuven Sint-Pieterskerk 02

De Sint-Pieterskerk, een indrukwekkend staaltje Brabantse gotiek, onderging even terug een grondige restauratie. M Leuven zorgde er onder andere voor dat de Vlaamse topstukken in dit monument op een moderne manier gepresenteerd worden. Het resultaat is meesterlijk mooi: verdwaal er tussen kunstschatten zoals het drieluik Het Laatste Avondmaal van Dieric Bouts en de negen meter hoge barokke preekstoel van Jacques Bergé. Reserveer je op voorhand een tijdslot dan kan je je bezoek upgraden met een digitale beleving aan de hand van een HoloLens (een mixed reality-bril).

Sint-Pieterskerk, Grote Markt 1 in Leuven.

4. Hal 5: hippe ontmoetingsplek

Cultuur Leuven Hal 5

Pal achter het station van Leuven ligt Hal 5, een originele ontmoetingsplek in beschermde, historische spoorweghallen. Er is een buurtbar waar je kan aperitieven, je vindt er de fantastische bio zuurdesembakkerij KORST, er zijn eettentjes (Antico Pizza en Falafel Habibi bijvoorbeeld), er is een sociale kruidenier, een skateplek voor kinderen en een ecologische bloemenpluktuin. Geregeld worden er ook evenementen georganiseerd: marktjes, een afterwork of een circus workshop.

Hal 5, Diestsesteenweg 104 in Kessel-Lo.

5. Vandeurzen Wijnkasteel: wijn walhalla

Cultuur Leuven Vandeurzen Wijnkasteel

Liefhebbers van Belgische wijn moeten naar Linden, een deelgemeente van Lubbeek vlakbij Leuven. Ga er wandelen in de pittoreske wijngaarden van Vandeurzen in het Lindenbos en koop achteraf een fles Grüner Veltliner, Chardonnay of Pinot Noir van Belgische bodem. Een bezoek aan het atelier of tasting met hapjes kan ook, maar dat moet je eerst reserveren.

Vandeurzen Wijnkasteel, Kerkdreef 1 in Linden.

6. Kruidtuin: groen in de stad

Cultuur Leuven Kruidtuin

Rust in de stad vind je als je naar de Kruidtuin trekt, de oudste botanische tuin van België. Verwonder je er aan de bomen, planten en kruiden of aan het tropisch groen in de serre. De moeite.

Kruidtuin, Kapucijnenvoer 30 in Leuven.

7. OPEK, STUK & Het Depot: avondje uit

Cultuur Leuven OPEK

Voor een cultureel avondje uit in Leuven ga je naar OPEK, het openbaar entrepot voor de kunsten. Je vindt het kunstencentrum aan de Vaartkom in een beschermd, modernistisch monument van architect Victor Broos dat voordien dienstdeed als douanegebouw. Vandaag geniet je er van verschillende kunstdisciplines zoals dans, theater, muziek, literatuur, fotografie en beeldende kunst. In het café kan je voordien iets eten of drinken. Ook het programma van STUK (huis voor beeld, dans en geluid) is interessant voor wie van cultuur houdt. Al moet je nog tot 8 juni 2023 wachten voor een bezoek, want het gebouw wordt op dit moment gerenoveerd door Carl Meeusen (Neutelings Riedijk Architects). Van maart tot en met mei verhuist hun programmatie tijdelijk naar Studio Manhattan. Eerder een muziekfan? Dan kan je terecht bij Het Depot, concertzaal op het Martelarenplein.

OPEK, Vaartkom 4 in Leuven / STUK, Naamsestraat 96 in Leuven, stuk.be / Het Depot, Martelarenplein 12 in Leuven.

8. Begijnhof: terug in de tijd

Cultuur Leuven Klein Begijnhof

Wandel tijdens je stedentrip Leuven ook eens door het Klein en Groot Begijnhof. Je flaneert er tussen 13de eeuwse huisjes, straatjes, tuinen en pleintjes in traditionele Vlaamse stijl. Het Groot Begijnhof behoort tot de Unesco Werelderfgoedlijst.

Groot Begijnhof (via Schapenstraat), visitleuven.be/groot-begijnhof / Klein Begijnhof.

9. Abdij van Park: natuur aan de rand

Cultuur Leuven Abdij van Park

Net buiten de zuidrand van de stad ligt middenin het groen Abdij van Park, een uitzonderlijk bewaarde erfgoedsite uit de 12de eeuw. Struin door het hart van de abdij, bezoek er tentoonstellingen of ga wandelen of fietsen in het omliggende natuurdomein. De site werd onlangs prachtig gerenoveerd en is z’n ommetje dus meer dan waard.

Abdij van Park, Abdij van Park 7 in Heverlee.

Nog meer adresjes in Leuven:

Tekst en beelden: Marie Monsieur.
Locatie openingsbeeld: Sint-Pieterskerk.

Alles in één handige gids?

Download onze gratis digitale gids.
Zo heb je altijd een overzicht van de beste adressen in Leuven op zak.

Download onze gratis cityguide hier!