Wie zich even op vakantie wilt wanen, schuift zijn benen onder tafel bij een van de vele Italiaanse restaurants in Leuven. Of je nu van hippe foodsharing houdt of van een authentieke trattoria: Leuven biedt voor elk wat wils.

6 x de beste Italiaanse restaurants van Leuven

1. Guzzi: verrassende zuurdesempizza

Italiaanse restaurants Leuven Guzzi (2 of 3)

De meest bijzondere pizza ervaring van Leuven krijg je bij Guzzi, zusje van slow food restaurant Rossi van de Italiaanse kok Felice Miluzzi. Toen hij in de lockdown op een prachtig pand met tuin stootte in de Frederik Lintsstraat, besliste hij een pizzaplek te openen. Hij startte met experimenteren tot hij een biologische pizza met zuurdesembodem ontwikkeld had waar hij zelf trots op was. De rijkelijke toppings worden bedacht en gemaakt als een gerecht op zich en pas nadien op je pizza gelegd en dat verschil proef je. Een witte pizza met mortadella, burrata en pistachenootjes bijvoorbeeld of een pizza met buffelmozzarella, huisgemaakte worst met wilde venkelbloemen, bodspaddenstoelen en extra zwarte truffel. Felice stimuleert z’n klanten de pizza’s met de hand te eten, zodat je een échte pizza beleving hebt; geloof ons, elke hap die je van je pizza neemt doet uitkijken naar de volgende.  Ook de drankjes zijn hier on point: bieren van Brussels Beer Project, natuurwijnen en goed geshakete cocktails. Voor wie thuis even lekkere pizza’s wilt leren maken, organiseert de chef ook workshops.

Guzzi, Frederik Lintsstraat 5 in Leuven.

2. Zoff: al jaren favoriet

Italiaanse restaurants Leuven Zoff (1 of 1)

Bij Zoff, een gezellig Italiaans restaurant in de Mechelsestraat staan er klassiekers uit alle hoeken van Italië op de kaart. Chef Max voegt zijn eigen twist toe aan de authentieke Italiaanse keuken en tovert met dagverse producten die hij uit zijn geboorteland importeert een oprechte, op-en-top Italiaanse beleving op tafel. Parmigiana di melanzane, polpette, bucatini all’Amatriciana, linguini al nero di seppia en ga zo maar door. Omdat de vaste klanten verzot waren op hun keuken en producten, opende Max samen met zijn vrouw Graziella die in de zaak staat een paar jaar later ook Gigi aan de overkant van de straat. Bij Gigi koop je Italiaanse delicatessen: een verstoog met de beste salsiccia en burrata, maar ook Italiaanse wijnen, panettone met kerst, een selectie van Italiaanse groenten en fruit, enzovoort. De inrichting van de winkel neemt je mee in het leven van de ouders van Max die naar België kwamen om in de mijnen te werken: er hangen foto’s van hen aan de muur en originele mijnwerkerslampen aan het plafond.

Zoff, Mechelsestraat 25 in Leuven.

3. Rossi: pure keuken

Italiaanse restaurants Leuven Rossi (1 of 1)

Wanneer chef Felice Miluzzi van een klein Italiaans dorpje naar Leuven verhuisde, droomde hij ervan een restaurant te starten waarin hij Belgen kon leren dat de Italiaanse keuken meer is dan ossobuco en pasta vongole. In zijn kleine slow food restaurant Rossi (denk: typische rood wit geruite tafellakens, een mini open keuken waaruit vrolijk Italiaans getetter klinkt en Italiaanse muziek die door de boxen schalt) combineert hij traditie met vernieuwing. Hij brengt een lichtere versie van authentieke Italiaanse gerechten die hij bereidt met seizoensgebonden producten. Hij zet groenten bij elk gerecht in de spotlights en voegt daar dan een vers stuk vis of een stuk kwaliteitsvlees aan toe. In de week kan je à la carte eten, in het weekend bestel je er een gangenmenu. Felice werd in 2017 door Gault & Millau bekroond tot beste Italiaanse chef van ons Belgenland. Italië liefhebbers kunnen dit adres met andere woorden niet missen.

Rossi, Standonckstraat 2 in Leuven.

4. Baracca: Italiaans met een twist

Italiaanse restaurants Leuven Baracca (1 of 1)

Een ‘baracca’ (letterlijke vertaling: barak) was de plek waar Italianen na het werk in de mijnen gingen eten en waar ze wat er op tafel kwam met elkaar deelden. Dat concept van food sharing staat ook bij het hippe Leuvense restaurant Baracca centraal. Start met Italiaans geïnspireerde tapas en proef dan van hun luchtige pizza’s die krokant gebakken worden in een houtoven. Spoel al het lekkers weg met hun huisgemaakte cocktails of met een goede fles Italiaanse wijn. Hier draait het elke avond om ambiance.

Baracca, Tiensestraat 34 in Leuven.

5. La Stanza: authentieke trattoria

Italiaanse restaurants Leuven La Stanza (1 of 1)

Het op-en-top Italiaanse restaurant La Stanza verhuisde even terug van de Wandelingstraat naar de Mechelsestraat, de meest gezellige straat van Leuven. De authentieke trattoria van chef Massimiliano focust op de nostalgische Italiaanse keuken, op gerechten die je bij de Italianen thuis voorgeschoteld krijgt. De chef werkt met simpele, maar kraakverse producten en maakt daar à la minute de beste bereidingen mee. De kleurrijke kunst aan de muur is van de hand van Massimiliano.

La Stanza, Mechelsestraat 106 in Leuven.

6. Etna Trattoria: afhaalpizza & -pasta

Italiaanse restaurants Leuven Etna Trattoria (1 of 1)

Wat eerst een klein Siciliaans restaurantje was, werd in de lockdown door eigenaar Lorenzo Giongrandi omgetoverd tot pizza en pasta takeaway adres. Keuzestress? Bestel dan hun Siciliaanse signatuurpizza ’La Norma’, een pizza met tomatensaus, gefrituurde aubergine, mozzarella, pesto van wilde venkel en geraspte ricotta kaas. Etna Trattoria is het ideale adres bij mooi weer, dan ga je bijvoorbeeld met je afhaalpizza picknicken in het Sint-Donatuspark. Helaas sluit Etna Trattoria in september zijn deuren, snel zijn is dus de boodschap.

Etna Trattoria, Tiensestraat 123 in Leuven.

 

Nog meer lekkere adresjes in Leuven:

Tekst en beelden: Marie Monsieur. 
Locatie openingsbeeld: Guzzi.

Alles in één handige gids?

Download onze gratis digitale gids.
Zo heb je altijd een overzicht van de beste adressen in Leuven op zak.

Download onze gratis cityguide hier!