Dit nostalgisch aperitief is onze vaste bestelling voor de nazomer
Ook zonder zon kunnen wij een terrasje doen. Voor de nazomer willen we een aperitief met nostalgische summer vibes en een kruidige vooruitblik naar de aanstormende herfst. Enter de nostalgische, klassieke bitter Picon.
Picon ‘vin blanc’, graag!
Alles komt terug, zelfs het favoriete aperitiefje van je grootmoeder. De Picon ‘vin blanc’ staat weer op heel wat drankkaarten van hippe etablissementen en is stilaan de nieuwe cultfavoriet. Deze cocktail is een mix van een bittere likeur – Picon – met droge witte wijn, afgewerkt met ijsblokjes en een schijfje citroen.
Picon is een bitterzoet aperitief of bitter gemaakt van gedroogde sinaasappelschillen, gentiaanwortel en cinchona (plant). Alledrie de ingrediënten worden geweekt in alcohol en geven het aperitief sinaasappel- en kruidige noten. De suikerige smaak heeft Picon te danken aan de suikersiroop en karamel die later worden toegevoegd. Het drankje, oorspronkelijk van Marseille, staat – naast zijn typische smaak – bekend om zijn retro posters en werd meestal aangelengd met droge witte wijn of cava. Wie wat extra punch wilt, voegt een scheutje gin toe.
Meer cocktails met Picon
Ook deze cocktails met Picon zijn winners voor de nazomerterrasjes en -tuinfeesten:
1. Baskische Picon Cocktail
Ingrediënten
60 ml Picon Amer
fijngehakt ijs
1 theelepel grenadine
scheutje club soda (zoals Schweppes of Canada Dry)
citroenschil twist
Bereiding
Vul een sling cocktail glas met ijs, giet de Picon Amer over het ijs. Voeg de grenadine toe en vul het glas met club soda. Wrijf een citroenschil over de rand van het glas en voeg toe aan de cocktail.
Via chezus.com
2. Picon Punch met brandy
Ingrediënten
45 ml Picon Amer
1 koffielepel grenadine
ijsblokken
club soda (zoals Schweppes of Canada Dry)
15 ml brandy (brandewijn)
citroenschil
Bereiding
Vul een Irisch Coffee glas met ijs en giet er Picon Amer en grenadine over. Even roeren. Voeg de club soda toe en vul tot boven aan met de brandewijn. Werk af met een citroenschil.
Via liquor.com.
3. Picon Punch met Armagnac
Ingrediënten
30 ml Picon Amer
25 ml Armagnac
8 ml ‘Vinadine’ (wijngrenadine, zie hieronder)
15 ml mousserende wijn
halve sinaasappelschijf
Doe alle ingrediënten behalve de mousserende wijn in een tumblerglas met ijs. Vul aan met mousserende wijn. Garneer met een halve sinaasappelschijf. House Picon (± 6,7 dl eindvolume)Ingrediënten
Voor de ‘Vinadine’
240 ml rode wijn
200 gr witte suiker
60 ml granaatappelmelasse
Bereiding: doe alle ingrediënten in een steelpan op middelhoog vuur. Laat zachtjes sudderen en roer tot de suiker volledig is opgelost. Haal van het vuur, laat afkoelen en bewaar in de koelkast in een fles.
Bereiding
Voeg alle ingrediënten, behalve de mousserende wijn, toe aan een tumblerglas met ijs. Vul aan met mousserende wijn en garneer met een halve schijf sinaasappel.
Via punchdrink.com.
Meer lezen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier