3 lekkere én originele recepten met havermout
Havermout is veel meer dan een lekker ontbijt. Je kunt het ook als lunch of als dessert eten, in een smoothie of in chocolademelk gebruiken. Wij inspireren alvast met 3 lekkere (en orginele!) recepten met havermout.
Havermout is hot. Wil je een gezond ontbijt in de ochtend of een gezonde snack dan is havermout het ingrediënt voor jou. Wij zetten enkele recepten met havermout op een rij.
Mojito-havermout met braambessen uit de koelkast
Het perfecte gezonde ontbijt met havermout, met net dat tikkeltje meer!
Voor 1 portie:
- 165 g braambessen
- 120 ml ongezoete plantaardige melk
- 35 g havermout
- 2 el fijngehakte verse munt
- geraspte schil van ½ limoen
- ½ tl rum
- 1 el agavesiroop
Snij de braambessen in tweeën en hak de verse munt fijn. Doe die in een glazen pot die je kunt afsluiten. Rasp de schil van de limoen en doe die ook in de pot. Daarbij voeg je de plantaardige melk, havermout, rum en agavesiroop. Roer alles goed, dek af en zet 1 nacht in de koelkast.
Gezonde bonenburgers
Met havermout kan je veel meer dan enkel havermoutpap maken in dit recept wordt havermout gebruikt als basis voor een heerlijke burger.
Voor 4 burgers:
- 2 el gemalen lijnzaad
- 4 el warm water
- 1 blik zwarte bonen van 400 g, uitgelekt en afgespoeld
- 50 g havermout
- 40 g paprika
- fijngehakt 30 g wortel
- ¾ tl knoflookpoeder
- ¾ tl gerookt paprikapoeder
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl oregano
- ¼ tl uienpoeder
- ¼ tl chilipoeder
- peper en zout
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng het lijnzaad met het warm water. Stamp de zwarte bonen fijn en voeg daarbij de havermout, paprika, geraspte wortel, het knoflookpoeder, paprikapoeder, komijnpoeder, oregano, uienpoeder, chilipoeder en het lijnzaad. Laat dat mengsel 10 minuten rusten en kruid daarna met peper en zout. Vorm 4 burgers van 2,5 cm dik op de bakplaat. Bak ze 30 tot 35 minuten in de oven en draai de burgers na 20 minuten om.
Havermoutpap met citrus uit de oven
Hou je van heerlijke frisse citrusvruchten, dan is dit recept met havermout voor jou.
Voor 8 porties:
- 960 ml water
- 300 g gebroken haver
- grof 200 g suiker
- 1 tl vanille-extract
- geraspte schil en sap van 1 citroen
- geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
- snufje zout
Verwarm de oven voor op 180°C. Rasp ondertussen de schil van 1 citroen en 1 sinaasappel. Doe die in een grote gietijzeren pan samen met het water, de havermout, suiker en het vanille-extract. Kruid af met een snufje zout. Zet het mengsel 1 uur in de oven. Roer goed door elkaar en voeg wat extra (plantaardige) melk toe voor je de pap serveert.