Zelfs nu we even thuis zijn, hebben we niet altijd tijd of zin om uren achter de kookpotten te staan. Gezondheidscoach en auteur Claudia Van Avermaet komt met de oplossing. In haar nieuwste boek ‘Een dagelijkse portie power in 30 minuten’ deelt ze gezonde gerechten waarvoor je niet uren de keuken in hoeft. En het beste nieuws: wij mogen al enkele van die recepten delen.

Power panzanella

  • 3 à 4 personen
  • Werk: 20 minuten

Dit heb je nodig: 

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ theelepel mosterd
  • 1 rode ui
  • 500 g kerstomaatjes in verschillende kleuren
  • 150 g spekreepjes
  • 4 medjooldadels
  • een handvol vers basilicum
  • een handvol pecannoten
  • 150 g mini-mozzarella
  • peper en zout

Zo maak je het:

  • Giet de olijfolie in een kom en laat samen met de knoflook, de mosterd en de fijngesneden rode ui even trekken.
  • Snijd de tomaatjes middendoor. Bak de spekreepjes krokant in de pan. Snijd de dadels in reepjes.
  • Doe de tomaatjes, de dadels, het basilicum, de pecannoten bij de rode ui en meng goed.
  • Doe er als laatste de mozzarella en de spekreepjes bij.
  • Kruid met peper en zout.

FOODPREP

  • Ideaal als meeneemlunch naar je werk; het kan van tevoren worden klaargemaakt. Spekreepjes kun je ook vervangen door ham- of kippenreepjes.

Pasta met romige wortelsaus

  • 4 personen
  • Werk: 30 minuten

Dit heb je nodig: 

  • 100 g geweekte cashewnoten
  • 6 wortels
  • 2 rode uien
  • een scheut olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 g volkorenpasta
  • 350 ml rijstmelk
  • 100 ml groentebouillon
  • peper en zout
  • 1 theelepel paprikakruiden
  • 1 theelepel kurkumapoeder (eventueel)
  • 1 theelepel verse bieslook (eventueel)

Zo maak je het:

  • Kook de cashewnoten gedurende 15 minuten in water en giet af.
  • Schil de wortels en snijd ze in schijfjes. Pel de rode ui en snijd fijn. Plaats alles op een ovenschaal, giet er olijfolie over en leg er de knoflook bij. Rooster gedurende 10 minuten op 180 °C. Kook intussen de pasta volgens de verpakking.
  • Mix alle groenten in de blender met de cashewnoten, de rijstmelk en de groentebouillon tot een gladde saus. Doe de saus in een steelpan en warm ze op, kruid ze met peper, zout en paprikakruiden en eventueel ook met kurkumapoeder en bieslook.

FOODPREP

  • Deze saus kun je ook nog gebruiken voor andere toppings. Maak een extra portie en vries gerust in.
  • Ideaal ook als sportersmaaltijd, licht verteerbaar en veel energie.

Kabeljauw puttanesca

  • Voor 4 personen
  • Werk: 25 minuten

Dit heb je nodig: 

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 witte ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 150 g ansjovis
  • 1 blik tomatenpassata met stukken (400 g)
  • 1 theelepel oregano
  • fijngemalen chilivlokken
  • peper en zout
  • 2 theelepels kappertjes
  • 100 g zwarte olijven, fijngesneden
  • 4 stuks kabeljauwhaasjes
  • 2 à 3 courgettes in slingers
  • verse platte peterselie

Zo maak je het:

  • Neem een grote pan en doe er de olijfolie in. Snijd de ui en de knoflook fijn en bak ze zachtjes in de pan. Voeg er de ansjovis aan toe. Blus met de tomatenpassata, kruid met oregano, chilivlokken, peper en zout. Laat zachtjes koken, voeg er de kappers en de olijven aan toe. Leg de kabeljauw in de saus en schep er de saus goed over. Kook de vis gaar gedurende 8 à 10 minuten.
  • Maak ondertussen de courgetti en bak ze kort aan in de pan.
  • Leg de vis op een bord met de courgetti en schep er de saus over. Snipper er de platte peterselie over.

FOODINTUÏTIE

  • Eet minder bewerkte voeding en ga voor pure en volwaardige voedingsmiddelen die je lichaam energie geven. Lees je etiketten en weet wat je koopt!

Meer inspiratie opdoen? Een dagelijkse portie power in 30 minuten van Claudia Van Avermaet (uitgeverij Lannoo) is nu verkrijgbaar.

Fit & slank met Claudia Van Avermaet:

Openingsbeeld: Getty