4 redenen waarom je sneller grijs wordt

Vroeg of laat ontsnap je er niet aan, je spot de eerste grijze haren. Hoewel DNA meespeelt, zijn er ook andere factoren die een rol spelen. Dit zijn 4 belangrijke oorzaken van grijs haar.

De meeste vrouwen ontdekken hun eerste grijze haren rond hun dertigste, maar ook eerder is mogelijk. Dat heeft onder andere te maken met DNA. Maar bepaalde factoren versnellen het proces. Marie Jhin, dermataloog uit San Francisco vertelde aan Time Magazine wat grijze lokken uitlokt.

1. Je hebt veel stress

Dat stress niet goed is voor je gezondheid, weet je natuurlijk al langer. Maar het zou ook negatieve gevolgen kunnen hebben voor je haar. “Er is niet gigantisch veel onderzoek naar gedaan, maar je ziet het duidelijk. Presidenten bijvoorbeeld, zijn na hun ambtsperiode vaak een pak grijzer. Stress vermijden is dus zeker nuttig, ook voor je haar.” Weet je niet zeker of je stress hebt? Ontdek hier 6 signalen waaraan je het merkt. Stress vermijden doe je dankzij deze 5 tips. 

2. Er is een medische oorzaak

In uitzonderlijke gevallen is er een medische oorzaak voor je grijs haar. Problemen met je schildklier bijvoorbeeld, maar ook auto-immuunziekten zoals alopecia of vitiligo, kunnen een oorzaak zijn. “In zo’n geval kan het zijn dat je eigen lichaam je haarcellen aanvalt, en dat kan zorgen voor grijze haren.”

Lees ook: de perfecte haarkleur voor elk type

3. Je hebt een vitaminetekort

“Te weinig vitamine B12 kan een oorzaak zijn voor grijze lokken. En veel mensen lopen een risico op een vitamine B12-tekort. Vegetariërs, veganisten of vrouwen die de pil nemen hebben meer kans op een tekort. Ook mensen met de ziekte van Chrohn lopen meer risico. Misschien heb je wel pernicieuze anemie, een tekort van rode bloedcellen omdat je ingewanden niet voldoende vitamine B12 kunnen opnemen.” Twijfel je? Laat dan zeker bloed trekken bij je huisarts.

4. Je rookt

Nog een extra reden om te stoppen met roken: je kunt er grijs van worden. “Roken is echt zowat het ergste wat je kunt doen voor je haar en huid. Onderzoek toont een verband tussen roken en grijs haar voor 30-jarige leeftijd. Bovendien kun je bij rokers ook duidelijk de rimpels zien in hun gezicht. Je ziet de rimpels op hun hoofdhuid dan wel niet, de haarfollikels worden toch beschadigd. Stoppen is de enige manier om dat tegen te gaan.”

Lees ook: 5 snelle beautytips om er instant jonger uit te zien

Toch hebben al deze factoren nog steeds minder invloed dan je genen. “Word je snel grijs, en ben je de enige in je familie, ga dan naar een dokter. Die kan controleren of je schildklier goed functioneert, je vitaminelevels goed zitten en of je niet aan bloedarmoede lijdt”, aldus de dokter.

Meer over haar & huid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content