5 must-knows als je na lange tijd terug gaat sporten

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Regelmatig bewegen op recreatief niveau is gezond. Sporten beschermt tegen hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, borst- en darmkanker én je zit er simpelweg beter van in je vel. Maar wat als je al lang geen sportschoenen meer hebt aangetrokken? Vijf dingen die je moet voor je weer van start gaat.

Benieuwd naar dé sporttrend van 2017? Voor deze absurde work-out moet je op de knieën.

1. Kies de juiste sport

Lopen is een effectieve manier om snel weer fit te worden, maar het belast je gewrichten en pezen wel meer dan fietsen of zwemmen. Vooral als je zo’n 10 kg overgewicht hebt, is de impact van lopen nogal groot waardoor de kans op overbelaste gewrichten en blessures vergroot. Ook bij houdingsafwijkingen (zoals extreme X-benen, platvoeten en beenlengteverschillen) kan je beter kiezen voor zwemmen of fitness.

2. Bouw langzaam op

Om je conditie te verbeteren, moet je jouw lichaam een belasting opleggen die het niet gewend is. Zorg wel dat je die belasting heel langzaam opbouwt. Een gezond lichaam kan perfect een marathon aan, op voorwaarde dat je er twee jaar geleidelijk aan voor traint. Je mag de dag na je training geen spier-, pees- of gewrichtslast hebben.

3. Ga eens langs bij de sportarts

Volgens Dr. John Roosen, cardioloog-sportarts en erkend keuringsarts, is het zinvol om eerst langs de sport- of huisdokter te passeren. Hij of zij kent je medische voorgeschiedenis en zou moeten informeren naar je sportieve verleden. Op basis van die informatie kan je huisarts beslissen om je naar een cardioloog door te verwijzen.

4. Investeer in schoenen

Om de kans op blessures te beperken, zijn goede sportschoenen een must. Een klassieke sneaker met een goed dempende zool volstaat. In sommige sportzaken kan je jouw loopprofiel laten analyseren en een gepaste schoen kopen, maar dat is niet altijd nodig. Deze 10 sportschoenen zijn stijlvol én goed voor je lichaam.

5. Draag altijd een sportbeha

Een goede ondersteuning van je borsten is belangrijk tijdens het sporten. De juiste sportbeha zou schokken met 50 tot 70% verminderen waardoor het bindweefsel en de huid minder zullen uitrekken.

Gewicht verliezen?

9 verborgen dikmakers die je best met mate eet
Zo eet jij je buik plat
De 7 beste manieren om gewicht te verliezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content