Een goed werkend metabolisme zorgt dat je gemakkelijker gewicht verliest. Er bestaan heel wat tips om je metabolisme te boosten, helaas ook wat mythes. Dit geloof je liever niet meer.

Metabolisme

Metabolisme of stofwisseling is de manier en snelheid waarop je lichaam calorieën omzet in energie. Die calorieën haal je uit voedsel en drank. Hoe sneller je metabolisme werkt, hoe beter je in staat bent om af te vallen of je gewicht te behouden. Vanaf je 25ste werkt je metabolisme trager, gelukkiger zijn er wel enkele trucjes om het een handje te helpen. Maar er bestaan ook wat mythes:

1. ‘Je kunt je metabolisme niet beïnvloeden’

Je kunt wel degelijk invloed uitoefenen op je metabolisme. Dat door je door te bewegen of door bepaalde voedingsmiddelen op het menu te zetten.

2. ‘Minder eten is beter voor je metabolisme’

Het is belangrijk om je lichaam voldoende brandstof te geven. Minder eten is geen goed idee, je metabolisme raakt in de war en gaat net minder calorieën verbranden. Bovendien is het nog eens moeilijk vol te houden ook. Eet daarom voldoende, en luister naar je lichaam.

3. ‘Minder vet op het menu helpt je gewicht verliezen’

Voldoende gezonde vetten op het menu zorgen niet alleen voor een gezond gewicht, ze zorgen ook voor een goede werking van je lichaam en brein. Laat je bovendien nooit vangen door producten met ‘een laag vetgehalte’ in de supermarkt. Vaak bevatten ze extra suikers, zout of andere toevoegingen voor de smaak.

4. ‘Meer sporten, betekent meer calorieën verbranden’

Sporten is belangrijk voor een gezond lichaam, wil je meer calorieën verbranden in rust? Focus je dan op spierverstevigende oefeningen zoals gewichtheffen. Als je de apparaten in de sportzaal mag geloven, verbruik je meer calorieën naarmate je meer sport. Toch beter even opletten. Volgens experten mag je jezelf niet té hard pushen, dat maakt namelijk dat je lichaam gestresseerd raakt en je hormoonbalans – die een grote rol speelt in je metabolisme – verstoord wordt. Geef je lichaam zo nu en dan tijd om te rusten en overdrijf niet. Wissel spierversterkende oefeningen af met wandelingen.

5. ‘Gezonde voeding en beweging zijn voldoende’

Helaas, zelfs als je erg gezond eet en voldoende beweegt, kan je metabolisme traag zijn. Ten eerste is het erg moeilijk je metabolisme zomaar te versnellen. Ten tweede zijn er nog enkele belangrijke factoren die meespelen. Zo is voldoende slaap écht noodzakelijk en is te veel stress zeer slecht voor je metabolisme. Daarnaast heeft alcohol een negatief effect op je metabolisme. Vanaf nu dus voldoende rust, op tijd bed in en niet te veel alcohol.

Meer tips voor een gezond lichaam: