5 signalen dat je weinig slaapt

In onze maatschappij, die altijd wakker en actief lijkt te zijn, is er sterke drang om steeds minder te slapen. Maar slaap is een vitale bestuurder van elk fysiologisch systeem in het menselijk lichaam. En als we te weinig onze ogen sluiten, kan het onze gezondheid op talloze manieren schaden. De 5 tekenen wijzen erop dat het tijd is om wat vroeger naar bed te gaan. 

1. Je humeur is... nogal humeurig

Slaap en je emotionele gezondheid zijn sterk met elkaar verbonden. Patiënten met angsten en depressie hebben meer kans op chronische slapeloosheid.. Door te weinig slaap, ben je kwetsbaarder voor chagrijnigheid, prikkelbaarheid en kun je moeilijker met stress omgaan. Slaap en stress creëren een nare cyclus: angst maakt het moeilijker om in slaap te vallen, en een gebrek aan slaap maakt ons gevoeliger voor de druk van het dagelijkse leven.

2. Je gewicht neemt toe

Mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen, hebben meer kans op overgewicht. Ze hebben beduidend minder leptine –het hormoon dat je eetlust onderdrukt én meer ghreline, dat honger stimuleert. Onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat er een sterke link bestaat tussen slaaptekort en een verhoogd risico op diabetes type 2.

3. Je ziet er niet zo goed

uit Rode, gezwollen ogen, donkere kringen onder de ogen en omlaag gedraaide mondhoeken zijn allemaal gedetecteerd bij mensen met slaaptekort. Je kan meestal zien wie een zware nacht heeft gehad. Zelfs kleine hoeveelheden van slaapgebrek hebben een invloed op je uiterlijk.

4. Je oordeel hapert

Nauwkeurig sociale situaties begrijpen en het maken van goede beslissingen zijn beide sterk afhankelijk van de capaciteit van de hersenen om emoties te verwerken. Maar als je te weinig slaapt, gaat het hersendeel dat emoties verwerkt, zelf slapen.

5. Je libido hangt halfstok

Vermoeidheid kan een belangrijke factor zijn als reden waarom vrouwen niet in de stemming zijn voor seks. Vooral vrouwen met kinderen zijn vaak te uitgeput voor intimiteit aan het eind van de dag.

Maar wat moet je nu doen om écht goed te slapen? Check hier de slaaptips van onze redactie.

Lees ook: 

7 manieren om écht te relaxen

Voor deze koffie mag je ons gerust wakker maken

Partner Content

Gesponsorde content