5 vragen die we ons allemaal stellen over herpes

Een taboe-onderwerp dat vele lippen raakt! Maar de oorzaken en oplossingen zijn nog lang niet allemaal bekend...

Herpes is allesbehalve een sexy onderwerp (we adviseren je dan ook om dit onderwerp op de eerste date te vermijden) maar jammer genoeg komt dit gemene boefje wel vaak voor! Wil je meer weten over dit bolletje dat je lippen verwoest?

Waarom ik?

Laten we eerlijk zijn, dit is de eerste vraag die bij ons opkomt als we een begin van een herpesbolletje beginnen te voelen. Herpes is een virus en er zijn 2 verschillende: koortslippen (HSV1) en genitale herpes (HSV2). De eerste komt veel vaker voor dan de tweede. Dit virus is zeer besmettelijk en genitale herpes wordt overgedragen tijdens contact met de slijmvliezen en de huid van een besmette persoon, zoals tijdens geslachtsgemeenschap. Herpes is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet het gevolg van slechte hygiëne.

Mycose of herpes?

Met dezelfde symptomen (jeuk, brandend, stekend), wordt genitale herpes vaak verward met een schimmelinfectie. Maar pas op, ze zijn heel anders! Herpes is een virus terwijl een schimmelinfectie een schimmel is. Hoe onderscheid je ze? Het is aan je arts om de diagnose te stellen.

Kan de herpes naar andere plekken verplaatsen?

We hopen allemaal dat het niet kan. Maar helaas... Herpes is niet enkel beperkt tot je lippen en geslachtsorgaan. Als het vaak op dezelfde plaats verschijnt kan je jezelf vervuilen en kan de herpes overgedragen worden naar de ogen of naar de vingers. Wanneer je dus te maken krijgt met dit vervelende boosdoenertje is het heel belangrijk dat je nog hygiënischer bent dan normaal (was je handen, raak je ogen niet aan en bevochtig niets met je speeksel).

Onverwoestbaar of uitroeibaar?

“Ik heb al jaren geen crisis meer gehad, dus ik ben niet besmettelijk”, dat is wat sommigen zeggen. Maar niets is minder waar, het virus zal in leven blijven in je lichaam en het zal ontwaken wanneer het zelf wil. Dit virus is zeer besmettelijk, het dragen van een condoom wordt dan ook ten zeerste aanbevolen, zelfs als er geen bolletjes zijn (je loopt nog altijd het risico van overdracht, maar het zal nog steeds veel lager zijn dan in tijden van crisis).

Ben ik ‘veroordeeld’ omdat ik heel mijn leven voorzorgsmaatregelen moet nemen?

Helaas is herpes niet te genezen, je hebt een metgezel gevonden voor heel je leven. Het zal van tijd tot tijd terugkomen en deze crisisperioden kunnen worden veroorzaakt door stress, vermoeidheid, seks, koorts of een andere emotionele schok. Gelukkig, ondanks dat het niet mogelijk is om ze uit te roeien, is het wel mogelijk om de symptomen te verminderen. Er zijn effectieve behandelingen die pijn verminderen en genezing versnellen. Wanneer je een condoom gebruikt is het risico er nog steeds, zelfs als je partner geen crisis heeft (maar dit risico is zeer laag). Het dragen van een condoom wordt daarom sterk aanbevolen (vooral in tijden van crisis). Om niet in paranoia te vallen en je partner ten onrechte de schuld te geven, zijn er tests om de aanwezigheid van het virus in je bloed te detecteren. Aarzel niet!

Meer over gezondheid vind je hier:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content