De 10 stappen naar een gezond gewicht volgens een wetenschapper

Hoewel we weten dat strenge diëten op termijn niets opleveren, durven we toch al eens te vallen voor een nieuw sapjesdieet of die nieuwe dieettrend onder de celebs. Stiekem weten we wel dat traag en haalbaar dé geheimen zijn voor blijvend gewichtsverlies. Volgens onderzoekers aan de Bond University zijn dit dé 10 tips.

Het onderzoek werd gepubliceerd in the International Journal of Obesity. Ze raden mensen aan om een aantal algemene maar positieve gewoontes aan te nemen. Deelnemers vielen na 12 weken gemiddeld 3,3 kg af en belangrijker: de meerderheid bleef afvallen in de 12 maanden erna.

Dit zijn de tien ultieme tips van de onderzoekers:

1. Onderhoud een routine

Eet niet enkel als je honger hebt of zin hebt in eten, maar bouw een gezonde routine in. Het is een belangrijk onderdeel van gewichtscontrole.

2. Let op met vet

Dit wil niet zeggen dat je enkele producten met weinig vet mag eten, maar probeer wel weg te blijven van de ongezonde vetten. Denk aan gefrituurde snacks en verwerkt voedsel. Kies liever voor gezonde vetten als avocado, olijfolie, noten en zaden.

3. Wandel het gewicht eraf

Uren in de fitnesszaal zijn helemaal niet nodig, het enige advies in de studie was om proberen 10.000 stappen per dag te bereiken én in het algemeen meer te bewegen. Parkeer je auto wat verder, neem de trap, stap eens een bushalte vroeger van je bus af of maak een romantische wandeling met je partner.

4. Eet gezonde snacks

Wanneer je honger of goesting krijgt, is het belangrijk een bewuste keuze te maken en voor een gezonde snack te gaan. Denk aan een stukje fruit, groenten of noten in plaats van chips, cake of chocolade. Dat is het moeilijkst wanneer er geen gezonde snack in de buurt is. Zorg dus altijd dat je gezonde snacks meeneemt.

5. Leer etiketten lezen

Etiketten op voedingsmiddelen lezen, is vaak erg ingewikkeld. Er zijn bijvoorbeeld tientallen verschillende benamingen voor suiker. Kies zoveel mogelijk voor pure voeding.

6. Wees je bewust van je porties

Vooral als het gaat om koolhydraten en proteïnen, is het belangrijk je porties onder controle te houden. De gouden tip: schep erg veel groenten op, je neemt pakken minder calorieën op zonder dat je moet inboeten op je portie.

7. Sta vaker

Wie een zittend beroep heeft, staat zelden. Probeer toch minstens tien minuten per uur te staan of rond te wandelen.

8. Focus op je drankjes

We vergeten vaak heel wat calorieën die we opdrinken. Denk daarbij niet alleen aan fruitsap, frisdranken en alcohol. Vergeet ook gezonde opties als kokoswater, smoothies niet. Drink vooral veel water.

9. Eet mindful

Vaak consumeren we extra calorieën terwijl we iets anders aan het doen zijn. Ga zitten om te eten, wees je bewust van je maaltijd, kauw goed en ga niet voor een computer of tv zitten tijdens de maaltijd.

10. Groenten en fruit

Afwegen of meten is niet nodig, pas gewoon de simpele truc toe: eet minstens 5 porties groenten en fruit per dag. Handige truc: voeg aan iedere maaltijd fruit en/of groenten toe.

Meer gezonde tips:

Bron: Daily Telegraph

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content