Een buikje? Helemaal niets mis mee! Maar wil je er écht graag van af en lukt het maar niet, dan zijn dit waarschijnlijk de redenen.

Stiekem willen we allemaal van ons buikje af. Alleen blijkt dat niet zo evident. Want zelfs als we gezond eten en regelmatig sporten, betekent dat niet noodzakelijk dat ons buikje volledig verdwijnt. Health Magazine vroeg aan experten de redenen.

1. Je metabolisme vertraagt

Als je ouder wordt, vertraagt je metabolisme. Dat begint al vanaf je dertigste. Kom je later in de menopauze terecht, houdt je lichaam nog gemakkelijker buikvet vast.

Tip: voldoende beweging en gezonde voeding zijn nóg belangrijker.

2. Je doet de foute work-out

Zelfs als je sport, ben je niet perse gezegend met een wasbordje. Joggen of spinnen is goed voor je hart, maar alleen maar cardio-oefeningen doen is niet voldoende. Je combineert best verschillende workouts: probeer ook eens krachttraining (denk aan oefeningen met gewichten) om je spiermassa te trainen. Hoe meer spieren, hoe meer calorieën je lichaam verbrandt, ook in rust.

Tip: ga vaker te voet of neem de fiets, combineer met krachttraining.

3. Je eet te veel geraffineerd voedsel

Bewerkt voedsel is geen goed idee als je van je buikje af wilt. Kies liever voor groenten, fruit en gezonde proteïnen als kip of vis. Eet je koolhydraten, kies dan altijd de gezonde soorten.

Tip: kook zoveel mogelijk zelf en gebruik verse ingrediënten.

4. Je kiest de foute vetten

Je lichaam reageert niet op ieder vet op dezelfde manier. Uit onderzoekt blijkt dat buikvet toeneemt door verzadigde vetten. Kies dus liever voor gezonde vetten: avocado of olijfolie zijn bijvoorbeeld prima opties. De transvetten in pakweg taartjes of frieten zijn een minder goed idee.

Tip: wees niet bang voor vetten, kies gewoon de gezonde soort.

5. Je hebt stress

Stress zorgt dat je zin krijgt om meer en ongezonder te eten. Bovendien zorgt het voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol, en dat hormoon is vaak de oorzaak van je buikje.

Tip: plan regelmatig tijd voor jezelf in en probeer te ontspannen.

6. Je slaapt te weinig

Heel wat mensen slapen minder dan 6 uur per dag. Een studie met 70.000 vrouwen heeft aangetoond dat vrouwen die minder dan 5 uur per nacht slapen,  30% meer kans hebben om na verloop van tijd 14 of meer kilogram bij te komen.

Tip: probeer dus minstens 7 uur per nacht te slapen.

7. Je hebt een appelfiguur

Als je een appelfiguur hebt, kun je er niet omheen. Je slaat gemakkelijker vet op bij je heupen dan bij je dijen. Het spijt ons, het is een pak zwaarder om van dat buikje af te geraken. Maar, het is zeker niet onmogelijk. Met de juiste voeding en oefeningen kom jij er ook ongetwijfeld.

Meer over afvallen & gezonde voeding:

Openingsbeeld: Love Stories