Koken voor een maatje minder: zo verlies je 6 kilo in 6 weken

Jarenlang probeerden Marie Bossuyt en haar moeder Hilde Deweer allerlei diëten om kilo’s te verliezen. Zonder blijvend resultaat. Tot ze een methode vonden die wél werkte. Ze delen hun tips en recepten nu in ‘Koken voor een maatje minder’. Wij vroeger Marie alvast naar hun geheim.

Dit is jullie eerste boek. Waarom is het er gekomen? 

“We hebben vroeger tal van diëten geprobeerd, maar het lukte ons niet blijvend gewicht te verliezen. Daarna hebben we diëten onder de loep genomen en veel gelezen over het hoe en waarom van afvallen. Nu hebben we een levensstijl gevonden die efficiënt en haalbaar is. We houden allebei van koken en hebben onze favoriete recepten gebundeld in een boek. En met succes: zelf volgen we deze levensstijl al een tijdje, maar we hebben hem ook laten testen door een aantal mensen die licht overgewicht hadden. Ze zijn allemaal enthousiast en bereikten mooie resultaten. We hopen dan ook velen te inspireren.”

Wat is het geheim van zes kilo afvallen in zes weken?

“Er is niet echt één geheim. Na onze zoektocht, kwamen we tot verschillende conclusies. Een belangrijke is dat we te veel brood en andere snelle koolhydraten eten. Eet minder daarvan en je speelt vanzelf enkele kilo’s kwijt. Al wil dat niet zeggen dat je géén koolhydraten meer mag eten. Daarnaast is het een kwestie van porties controleren. Toch moeten mensen niet vrezen, het is absoluut niet de bedoeling dat ze honger lijden. Bovendien zijn er goede alternatieven voor brood, pasta of rijst. Zo is er een vogeltjes- en bananenbroodje dat je gemakkelijk zelf maakt met haverzemelen. Dat is in vijf minuten klaar en je hoeft er niet voor te kneden, zal.”

Die haverzemelen komen terug in een aantal recepten. Wat is het verschil met havermout of havervlokken precies? 

Haverzemelen zijn de velletjes die je rond de haverkorrel vindt. Het is een écht superingrediënt. Ze bevatten weinig eiwit (13 à 15 gram) en nog minder vet (3 à 7 gram). Het zijn belangrijke leveranciers van koolhydraten en vezels. Die laatste zijn goed voor je darmen en helpen om je cholesterol onder controle te houden. Ze zorgen voor een lang verzadigingsgevoel én ons lichaam neemt dankzij deze zemelen minder suiker, vetten en calorieën op uit onze voeding. Perfect voor wie wil afvallen. Let wel op: eet maximaal 3 eetlepels haverzemelen per dag, anders kun je last krijgen van je maag of neemt het ook de goede voedingsstoffen uit je voeding op.”

Wat mag er zeker niet op het menu? 

“We geloven niet echt in voedingsmiddelen schrappen. Al is het wel aangeraden zo weinig mogelijk suiker te eten. Het is een kwestie van gezonde keuzes maken en porties controleren. Al heb je natuurlijk altijd een verzadigd gevoel, het mag geen zwaar dieet zijn. Zo is fruit heel gezond, maar anderhalf stuk per dag is zeker voldoende, want het bevat wel heel wat fruitsuikers. En ‘gezonde’ granola uit de winkel bevat vaak heel wat suikers. Hetzelfde geldt trouwens ook voor vetten, olijfolie is gezond, maar eet je er te veel van, dan val je niet af. Daarom hebben we een schema gemaakt voor zes weken met een goede verhouding tussen alle voedingsstoffen. Mensen hoeven niet hard na te denken, maar kunnen gewoon het schema volgen en blijven genieten van lekker eten. Bovendien is er een yolo-maaltijd, één maaltijd per week waarin je alles mag eten waar je zin in hebt, zo houd je het vol.”

Maar wat dan na die zes weken? 

“Na die zes weken, heb je het hopelijk te pakken. Dan weet je wat wel mag en wat je beter laat. Dan is het eigenlijk gewoon een kwestie van volhouden en zelf lekkere maaltijden samen te stellen.”

Van Pascale Naessens tot Sandra Bekkari of Laura Van Den Broeck... Heel wat mensen schreven al een boek over een gezonde levensstijl. Wat maakt jullie boek anders?

“Dit boek is er écht om kilo’s te verliezen, niet enkel om een gezonde levensstijl na te streven. We bewijzen met het schema en de recepten dat diëten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. In het boek vind je de boodschappenlijstjes die je mee naar de winkel neemt. We steken gerechten die mensen al kennen in een gezonder jasje. Denk maar aan een gezonde lasagne of vogelnestjes in tomatensaus.”

Voor wie is het boek? 

“Voor iedereen die graag enkele kilo’s kwijt wilt én voor mensen die gewoon gezonder willen leven. Het is trouwens heel eenvoudig om recepten lichtjes aan te passen. Zelf gebruikte ik het om mijn zwangerschapskilo’s kwijt te spelen en mijn mama kwam enkele kilo’s bij na de menopauze. Het werkte voor ons beiden. Het hele gezin eet gewoon mee, al pas ik dingen soms lichtjes aan. Zo is mijn man bijvoorbeeld gezegend met een heel goed metabolisme. Voor hem en de kinderen maak ik dezelfde gerechten, maar ik serveer er met plezier een zakje rijst of enkele aardappeltjes bij. Allemaal proberen, is dus de boodschap.”

Meer tips voor een gezonde levensstijl:

Koken voor een #maatje minder – Hilde Deweer & Marie Bossuyt – Uitgeverij Van Halewyck – € 22,50 – Hier verkrijgbaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content