Dat te veel suiker in je dagelijkse eetpatroon slecht is voor je gezondheid, is inmiddels geen geheim meer. Maar welke suikers kun je wel nog eten? En hoe pak je gezondere gewoontes aan? Hier vind je acht tips om minder suiker te eten.

Dagen zonder suiker: zo pak je het aan

Een koekje bij de koffie hier, een gezoete cappuccino daar: suiker sijpelt – al dan niet ongemerkt – in grote getale ons leven binnen. Je suikerverbruik volledig aan banden leggen is niet eenvoudig, maar gelukkig ook niet nodig. Maak een onderscheid tussen gezonde en minder gezonde suikers, en pak het niet te groots aan: minderen met suiker is al een eerste stap.

Goed om weten nog: suiker is meer dan koeken en snoep alleen. Alle koolhydraten (aardappelen, pasta, brood,…) bevatten suikers. Een grondige kijk op je huidige eetpatroon is meteen een goede start.

8 x tips om minder suiker te eten

1. Begin een voedingsdagboek

Hoe pas je een routine aan? Door eerst in kaart te brengen hoe je het nu aanpakt. Door enkele weken op te schrijven wat je allemaal eet, kun je veel beter inschatten wanneer je welke suikers eet. Vergis je niet, dit kan best confronterend zijn. Die ene praline van die jarige collega of dat koekje bij de koffie schrijf je natuurlijk op. Veroordeel jezelf niet, dit is slechts een weergave van de feiten zoals ze nu zijn.

2. Noteer heldere doelen

Minder suiker eten is gezond, maar je hoeft daarom geen strenge of extreme dieetdoelen op te schrijven. Ga eerst voor jezelf na waarom je graag minder suikers wilt eten. Dat helpt om later gemotiveerd te blijven. Daarnaast omschrijf je haalbare en concrete doelen. Die hoeven in eerste instantie echt niet groot te zijn. Misschien helpt het al om al je witte pasta te vervangen door een gezondere volkorenvariant, of wil je ‘s avonds niet meer voor de tv eten. Wanneer je je kleine doelen hebt bereikt, kun je jezelf opnieuw uitdagen.

3. Snack minder

Ook natuurlijke suikers kunnen je bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Gevolg: je lichaam is het zo gewoon om energie te krijgen van een maaltijd dat het telkens aangeeft wanneer het terug naar eten snakt. Door minder te snacken, maak je je lichaam metabool flexibel: het haalt nu ook energie uit vetreserves, niet enkel uit voeding. Zo verminder je die sugar cravings. Let wel: dit vraagt natuurlijk de nodige oefening. Eet je drie tussendoortjes per dag, start dan al eens met eentje te schrappen bijvoorbeeld.

4. Zorg voor gezonde vervangers

De kans dat je in 1,2,3 geen suikers meer eet, is zo goed als onbestaande. Je lichaam zal protesteren als je te veel ineens wilt. Je hongergevoel wordt zo sterk dat je net veel te veel ineens eet. Die cravings wil je liever vermijden. Zorg daarom dat je de meest suikerrijke snacks niet in huis haalt, en dat je gezonde alternatieven voorziet. Zin in chips? Geroosterde kikkererwten zijn minstens even lekker, ze bevatten dan wel suikers, maar het zijn op zijn minst natuurlijke suikers. Je hebt zin in ketchup? Misschien kun je zelf mayonaise maken, of maak eens een dip op basis van groenten.

5. Doe aan mealprepping

Graag gezonder eten? Alles start met een goede planning: noteer welke maaltijden je wilt eten, maak een boodschappenlijstje en kook op voorhand. Nood aan een snelle maaltijd? Je ingevroren maaltijd is veel gezonder en minder suikerrijk dan een kant en klare maaltijd uit de winkel.

6. Controleer de ingrediëntenlijst

Het klinkt erg logisch, maar toch wordt het vaak over het hoofd gezien. Controleer de ingrediënten van de voedingswaren die je koopt. Die zijn af te lezen op het etiket aan de achterkant: over het algemeen worden de ingrediënten daar gerangschikt in aflopende volgorde op basis van hun hoeveelheid: het ingrediënt dat als eerste wordt vermeld, is het ingrediënt dat het meest aanwezig is in het product.

Zorg er idealiter dus voor dat er niet al te veel artikelen waar suiker bovenaan het lijstje prijkt, in je kar belanden. Let daarbij vooral ook op andere namen voor suiker: fructose, glucose, dextrose, maltodextrine en maltitol zijn andere namen voor suiker.

7. Vermijd suikerrijke drankjes

Frisdranken zijn heel suikerrijk. Maar ook in veel koffies vind je tegenwoordig heel wat suiker. Neem liever altijd een flesje water mee en drink je koffie zwart. Alcohol bevat trouwens veel suiker. Wil je graag suiker op het menu, dan drink je liever geen wijn, cocktails of andere alcoholische drankjes.

8. Wees vooral niet te streng

Laten we eerlijk zijn, volledig suikervrij leven is heel erg moeilijk. En zelfs die kleine aanpassingen, zullen niet altijd lukken. Wees vooral niet te streng voor jezelf. Dat je gezonder wilt leven en er bewust mee bezig bent, doet al heel veel.

Meer tips voor een gezonde levensstijl: