8 onverwachte symptomen van borstkanker

Borstkanker is een van de meest voorkomende kankers bij vrouwen. Ieder jaar krijgen meer dan 10.000 vrouwen de diagnose. Hoe sneller je het ontdekt, hoe meer kans op genezing! Natuurlijk weet je dat je dat een knobbeltje best laat controleren door een arts, maar er zijn ook andere symptomen die je niet mag negeren.

1. Veranderende huidstructuren

Het is écht belangrijk regelmatig naar je borsten te kijken en er aan te voelen. Bobbeltjes of kuiltjes laat je best even controleren door je arts.

2. Knobbeltjes en verdikkingen

Merk je nieuwe knobbeltjes of voelt een gedeelte van je borst opeens dikker aan dan de rest, passeer dan langs de dokter.

3. Zwellingen in je oksel of bij je sleutelbeen

Vergeet ook niet om regelmatig je oksels te checken, want ook daar bevinden zich borstspieren. Ook de bovenkant van je borst mag je niet vergeten.

4. Pijn in je borsten of aan je oksels

Natuurlijk moet je bij pijnlijke borsten niet meteen in paniek schieten, want het kan te maken hebben met je menstruatie. Maar heb je opeens een onverklaarbare, constante pijn in je borstgebied of onder je oksels, dan bezoek je best je arts.

5. Lekkende tepels

Komt er vloeistof uit je tepels, zelfs als je er niet in knijpt, ga dan langs bij je arts.

6. Nieuwe vorm of maat

Natuurlijk veranderen je borsten een beetje naarmate je ouder wordt, bovendien hebben weinig vrouwen exact even grote borsten. Merk je opeens dat je borsten opvallend veranderen van vorm of maat, dan laat je ze toch best even controleren.

7. Tepelinversie

Tepelinversie – oftewel: je tepel wordt in je borst getrokken en steekt niet uit – kan een teken zijn van borstkanker. Je mag trouwens nooit vergeten om ook je tepels te controleren. Wijst je tepel opeens de andere kant uit, of verandert hij van vorm, dan maak je best een afspraak bij de dokter.

8. Uitslag op tepels

Een geïrriteerde huid kan heel wat oorzaken hebben, maar heb je opeens rode vlekken, uitslag of korsten op of rond je tepels, dan bezoek je best de dokter.

Belangrijk: het is écht goed om regelmatig je borsten te controleren, maar schiet niet meteen in paniek wanneer je iets ziet of voelt. Twijfel je? Maak dan een afspraak bij de dokter en laat het even controleren.

Meer over kanker:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content