8 tips om het ook op feestjes gezond te houden

Anneleen De Lille

Wil jij graag enkele kilo’s kwijt, maar geef je vaak op? Je bent zeker niet alleen. Anneleen De Lille schreef er zelfs een boek over. In ‘Denk gezond, (di)eet gezond’ omschrijft ze de beste methodes om je dieet nu wél vol te houden. Op Feeling.be verklapt ze drie dagen lang al enkele van haar beste tips. Vandaag vertelt ze hoe je het ook op feestjes gezond houdt.

‘Van maandag tot vrijdag hield ik me prima aan mijn eetplan. Maar in het weekend moest ik naar een barbecue met veel ongezonde hapjes, en toen vielen mijn gezonde plannen aan duigen.’ In haar praktijk hoort gezondheidscoach Anneleen De Lille dit soort dingen vaak. In haar boek ‘Denk Gezond, (Di)eet gezond’ legt ze uit hoe je gezonde gewoontes kunt ontwikkelen én hoe je ze ook volhoudt.

Vooral feestjes of etentjes kunnen een flinke uitdaging zijn als je een gezond gewicht wilt behouden. Maar je sociale leven is belangrijk voor je emotionele welzijn. Maak plezier. Annuleer niets enkel en alleen omdat je bang bent voor de verleiding van het eten. En houd rekening met de tips van Anneleen.

Zo bereid je je voor op het feestje:

  1. Denk op voorhand al even aan de excuses die je zou kunnen verzinnen om toch ongezond te eten. (‘Morgen maak ik het goed’, ‘Iedereen overeet zich op feestjes, waarom zou ik niet mogen?’, ‘Ik mag de gastvrouw niet teleurstellen, dus ik neem nog een schepje’) Schrijf neer waarom je nu eigenlijk gezond wil leven. Probeer zo je excuses te onderdrukken.
  2. Eet voor je vertrekt een gezonde snack. Dan heb je minder honger, en zal je minder geneigd zijn ongezonde hapjes te eten.
  3. Probeer te plannen wat en hoeveel je zal eten en drinken vooraleer je vertrekt. Het is makkelijker dat te doen op een moment dat je nog geen honger hebt, nog niet in de verleiding komt van lekkere geuren of etende mensen.
  4. Vertel minstens 1 iemand over je plan zodat je je er wel aan moet houden.
  5. Stel je voor hoe je ‘nee’ zegt tegen de zogenaamde ‘food-pushers’. Ze willen je verwennen en blijven maar vragen of je genoeg gegeten hebt. Beeld je vooraf in hoe je vriendelijk en zonder schuldgevoel ‘nee, dank je’ over je lippen krijgt.

Dit kun je doen tijdens het feestje:

  1. Concentreer je vooral op het hoofddoel van het feestje. Dat is niet het eten, maar het gezellig samenzijn.
  2. Alcohol en vermoeidheid zijn de grootste vijanden van je wilskracht. Je denkt op korte termijn en vergeet je doelen. Beperk je alcoholgebruik en slaap voldoende. Dan zal je makkelijker gezonde keuzes maken. Wissel bijvoorbeeld je glas wijn en glas water van plaats. Zonder erover na te denken grijp je dan naar het dichtstbijzijnde glas. Daardoor zal je op het einde van de avond uiteindelijk minder calorieën binnen hebben.
  3. Beweeg meer om de extra calorieën van de feestmaaltijd te compenseren. Organiseer bijvoorbeeld een wandeling, een actief spelletje of een sportsessie tijdens het feestje. Of, nog eenvoudiger, help met afruimen en afwassen. Je wordt er minder loom van én je zal makkelijker kunnen stoppen met eten als je weet dat je meteen na de maaltijd nog zal moeten helpen.

Zo kun je gezond plannen tussen de feestjes door:

  1. Als je een drukke periode met veel feestjes hebt, zorg er dan voor dat je gezonde maaltijden in je diepvries hebt zitten. Zo kan je, tussen de feestjes door, de extra calorie-inname compenseren met gezonde maaltijden.

 

Nog meer tips lezen van Anneleen De Lille? Ontdek dan hier wat je kunt om een energiedip na het eten te vermijden en check hier hoe je je dieet deze keer wél volhoudt.

 

Meer artikels over gezondheid:

Partner Content

Gesponsorde content