Dat het vrouwelijk orgasme jarenlang (onterecht!) minder belangrijk werd geacht dan het mannelijke, had voornamelijk met voortplanting te maken. Want sperma is nodig om kindjes te maken en de clitoris – die voor het vrouwelijke orgasme zorgt – niet, zo werd aangenomen. Al blijkt dat nu niet te kloppen, zo zegt een nieuwe studie in het tijdschrift Clinical Anatomy.

De clitoris was jarenlang het orgaan dat vrouwen plezier moet bezorgen. Verder had het geen functie. Een Britse wetenschapper verzamelde nu recente studies over het vrouwelijke orgasme en kwam tot een belangrijke vaststelling: rond het seksuele hoogtepunt van de vrouw vinden allerlei processen plaats in de hersenen die de voortplanting vergemakkelijken.

Zo wordt er tijdens een orgasme extra zuurstof en bloed naar de vagina gevoerd, bovendien wordt die vochtiger, wat een positieve invloed zou hebben op een mogelijke bevruchting. Daarnaast verandert de vorm van de baarmoederhals door het orgasme. Gevolg: het sperma kan het eitje niet te vlug bevruchten, en geeft het de tijd om sterker en mobieler te worden. Zo zou het vrouwelijk orgasme de kans op een zwangerschap kunnen verhogen.

‘Het fysiologische bewijs is overduidelijk”, aldus de Brit. Toch zijn er ook studies waarbij het verband tussen het vrouwelijk orgasme en de bevruchting minder relevant is. Tijd dus voor extra onderzoek. Er is één ding waar wél 100% zekerheid over bestaat: het vrouwelijke orgasme is even belangrijk als het mannelijke, dus laat daar nooit discussie over bestaan. 😉

Meer over seks: