Ontbijten in de ochtend komt er vaak niet van. Want als je bij tijdsnood moet kiezen tussen mascara aanbrengen of je kiwi schillen, kiezen ook wij (achja, beroepsmisvorming) voor het eerste. Toch is je ontbijt overslaan geen goed idee, en wel hierom.

Als je dit leest, spring je vanaf morgen meteen je bed uit. Wél ontbijten biedt je immers 5 very interesting gezondheidsvoordelen.

1. No stress

Dommel je alleen al bij het woord ‘wekker’ in? Niet erg, wij ook. Toch is het écht beter je alarm een paar minuten vroeger te zetten om uitgebreid te ontbijten, het liefst nog voor acht uur ‘s morgens. Dan krijgt het stresshormoon cortisol een flinke piek en een stevig ontbijt brengt dit terug in balans. Benieuwd naar de meest stressvolle jobs van 2017? Die ontdek je hier.

2. Minder slechte gewoontes

Als je het ontbijt regelmatig overslaat, ben je eerder geneigd te roken, meer alcohol te drinken en minder te sporten. Mensen die in de ochtend goed ontbijten, hebben in het algemeen betere gewoontes, een meer gebalanceerd eetpatroon en een stabieler gewicht. Heb je veel slechte gewoontes? Zo maak je er voorgoed komaf mee.

3. Metabolismeboost

Ontbijten an sich boost je metabolisme niet, het gaat er vooral om wát je eet. Het is daarom belangrijk stil te staan bij de kwaliteit van de calorieën die je binnenspeelt. Met deze 5 suikervrije ontbijtrecepten zit je goed.

4. Meer brandstof

De glycogeenlevels van je spieren zijn het laagst als je net wakker wordt. Meteen gaan fitnessen na het opstaan, is dan ook goed om meteen de vetreserves te verbranden. Als je daarna ontbijt zou je ook beter presteren tijdens een avondwork-out. Een gezonde start geeft dus écht wel brandstof voor de rest van de dag, no kidding.

5. Hello happiness

Mensen die het ontbijt vaak skippen, zouden een lagere voorraad van het gelukshormoon dopamine hebben. Gevolg? Ze grijpen vaker naar suikerrijke snacks en dat is een no go voor je strakke bips. Gelukkig geeft foodexperte Sandra Bekkari ons hier enkele nuttige tips om de drang naar zoet te verminderen.

Meer weetjes over je gezondheid