Brrr… Heb jij het ook altijd zo koud? En kunnen extra dekentjes, warme truien en dat thermisch ondergoed zelfs geen redding bieden? Met een warm dekentje, samen met je partner op de sofa kruipen zal zeker helpen. Maar heb je het écht altijd koud? Dan zouden dit wel eens de redenen kunnen zijn.

7 redenen waarom je het altijd koud hebt

1. Te weinig water

Wat is niet alleen goed voor je lijn, het helpt ook je lichaamstemperatuur te reguleren. Drink je te weinig water? Dan verstoor je dit proces en krijg je het koud. Drink dus zeker voldoende.

Of drink eens wat vaker thee. Hier lees je waarom het zo goed voor je is.

2. Te weinig slaap

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, voldoende slaap is écht belangrijk. Een tekort aan slaap kan zorgt voor een storing in het deel van je hersenen dat je lichaamstemperatuur reguleert, en daardoor kun je het koud hebben. Te weinig slaap heeft bovendien een invloed op je metabolisme, ook dat helpt om je lichaam op temperatuur te houden.

Ontdek hier wat er nog met je lichaam gebeurt als je te weinig slaapt.

3. Je bent een vrouw

Vrouwen hebben het nu eenmaal sneller koud dan mannen. Niets aan te doen dus. Voelen vooral je handen en voeten koud aan? Dat komt omdat je lichaam altijd voldoende bloed naar de vitale organen stuurt, andere lichaamsdelen voelen daarom kouder aan.

Vrouwen hebben bovendien meer slaap nodig dan mannen. Hier ontdek je waarom.

4. Een ijzertekort?

IJzer is belangrijk voor je lichaam, het zorgt dat rode bloedcellen zuurstof door je lichaam vervoeren. Hierdoor worden voedingsstoffen en warmte verspreid. Het koud hebben kan een symptoom zijn van een ijzertekort. Voldoende ijzerrijke voeding eten of eventueel ijzertabletten slikken kunnen een oplossing zijn. Maar vraag eerst raad aan je arts.

Een ander symptoom is vermoeidheid. Lees er hier meer over.

5. Vet en spieren

Ook ondergewicht kan zorgen dat je het koud hebt. Een te laag BMI zorgt dat je te weinig lichaamsvet hebt om je warm te houden. Extreme diëten zijn dus een absolute no go. Maar ook te weinig spieren kunnen koude veroorzaken, net zoals vet werken ze eigenlijk als een dekentje om je warm te houden. Voldoende, gezond en gevarieerd eten en regelmatig aan beweging doen is belangrijk.

Geen sportief type? Wandel dan regelmatig, het is zelfs goed voor je relatie. Hier lees je waarom.

6. Een tekort aan vitamine B12?

Naast ijzer is ook vitamine B12 belangrijk voor je rode bloedcellen, die meehelpen aan een goede lichaamstemperatuur. Je vindt het onder andere in mager vlees, zuivel en vis. Zet deze dus regelmatig op het menu.

Zin in vis? Hier vind je 3 heerlijke visrecepten uit Gone Fishing. Zeker proberen!

7. Je schildklier werkt niet optimaal

Je schildklier maakt hormonen aan, een koud gevoel kan wijzen op een probleem met je schildklier. Want die zorgt namelijk voor een goed werkend metabolisme. Voel je je vaak vermoeid of heb je last van een droge huid of dunner wordend haar? Dan zou dat kunnen wijzen op je schildklier. Een bezoek aan de dokter biedt raad.

Misschien ben je gewoon een koukleum, maar twijfel je of ben je ongerust? Breng dan altijd een bezoek aan de dokter.

Meer redenen voor kleine kwaaltjes: