Altijd koud? Dit zijn de redenen

Brrr... Heb jij het ook altijd zo koud? Je bent zeker niet alleen. Dit zijn de redenen.

8 redenen waarom je het altijd koud hebt

1. Je drinkt te weinig water

Water helpt jouw interne lichaamstemperatuur te reguleren. Drink je te weinig water, dan verstoor je het proces en krijg je het koud. Daarom is het ook in de winter belangrijk voldoende te drinken.

2. Je slaapt te weinig

Te weinig geslapen? Dan is de kans groot dat je het koud hebt. Een slaaptekort verstoort dat deel in je hersenen dat verantwoordelijk is voor de regeling van je lichaamstemperatuur. Bovendien heeft slaap een belangrijke invloed op je metabolisme, en ook dat helpt bij het regelen van je temperatuur.

3. Je bent een vrouw

Vrouwen hebben het nu eenmaal sneller koud dan mannen. Dat komt omdat mannen hun metabolisme sneller werkt, ze verbranden meer energie en dat warmt hun lichaam op. Je lichaam stuurt trouwens eerst altijd warmte naar de vitale organen, dan pas naar de rest. Dat verklaart meteen waarom je handen, voeten of neus het altijd koud hebben, dat zijn de uiteinden van je lichaam en worden dus pas als laatst van warmte voorzien.

4. Je hebt een ijzertekort

IJzer is belangrijk voor je lichaam, het zorgt dat rode bloedcellen zuurstof door je lichaam vervoeren. Hierdoor worden voedingsstoffen en warmte verspreid. Snel kou hebben is een van de symptomen van een ijzertekort. Een arts schrijft je ijzertabletten voor, maar zet zeker ook voldoende ijzerrijke voeding op het menu.

5. Je volgt een te streng dieet

Een laag BMI maakt dat je weinig lichaamsvet hebt om je warm te houden. Ondergewicht is geen goed idee. En extreme diëten zijn een no go.

6. Je bent niet zo gespierd

Spieren werken – net zoals vet – als een dekentje dat je warmhoudt. Te weinig spieren? Dan heb je het sneller koud.

7. Je hebt een tekort aan vitamine B12

Naast ijzer is ook vitamine B12 belangrijk voor je rode bloedcellen, die meehelpen aan een goede lichaamstemperatuur. Je vindt het onder andere in mager vlees, zuivel en vis. Zet deze dus regelmatig op het menu.

8. Je schildklier werkt niet optimaal

Heb je het altijd koud, maar was dat vroeger niet zo? Dan kan dat wijzen op een schildklierprobleem. De huisarts brengt raad!

Meer vragen over gezondheid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content