Als we Instagram of andere sociale media mogen geloven serveren de ‘goede’ ouders een perfect ontbijt, stomen ze hun kind klaar voor school met de perfecte outfit en gebeurt dat allemaal georganiseerd, zonder stress. Hoor jij daar niet bij? No worries. Uit nieuw onderzoek van Sunlight blijkt dat 7 op 10 ouders met jonge kinderen de ochtendroutine als stressvol ervaren. Gelukkig zijn er wel enkele tips om je ochtend vlekkelozer te doen verlopen.

 

Tips tegen die vervelende ochtendstress

1. Geen boze mama

Boterhammen opeten, schoenen aantrekken, stilzitten aan tafel… het is geen evidentie in gezinnen met jonge kinderen. Meer dan de helft van de ouders (54%) geeft toe zich ’s ochtends al eens kwaad te maken omdat hun kinderen niet willen luisteren en dat ze hen verschillende keren moeten aanmanen.

Tip: zorg dat het ontbijt de dag op voorhand al klaarstaat. Het bespaart tijd en stress.

2. Ochtendhumeur

Niet alle kinderen zijn van nature ’s ochtends het zonnetje in huis. Eén op drie kinderen blijkt een ochtendhumeur te hebben. 34% van de ouders kan dan ook niet anders dan vast te stellen dat zijn kind prikkelbaar is én hierdoor wat meer tijd nodig heeft om de ochtendroutine te doorlopen.

Tip: heeft je kind ochtendhumeur? Gun het dan even wat rust. Sta ruim op voorhand op om iedereen even wakker te laten worden. Ook een vrolijk muziekje kan helpen.

3. Zelf boterhammetjes smeren?

Natuurlijk moedigen ouders hun kinderen graag aan bij het op eigen benen staan. Maar ’s ochtends vinden jonge ouders dit niet altijd het juiste moment. In één op drie gezinnen (33%) loopt de ochtendroutine vertraging op doordat de kinderen alles zelfstandig willen doen. Kleren uitkiezen, veters strikken, boterhammen smeren… daar willen ze geen hulp van de ouders voor.

Tip: maak afspraken met de kinderen over dingen zelfstandig doen. Laat ze eventueel ‘s avonds helpen met het avondeten om spanningen bij het ontbijt te vermijden.

4. Me-time

Al zijn het soms ook de ouders zelf die zich in de problemen werken. Drie op tien ouders (31%) begint zijn dag in chaos omdat er geen tijd is voor de eigen routine. Ontbijten en make-up aanbrengen bijvoorbeeld doen ze dan maar onderweg of op het werk. Zeg het alsjeblief niet tegen de baas…

Tip: zorg dat je altijd voldoende tijd inbouwt voor jezelf. Je wekker 20 minuutjes vroeger zetten en even in je eentje ontwaken doet wonderen.

5. Gekibbel

En wie zich afvraagt of er in andere gezinnen ook zo veel gekibbeld wordt als bij hen thuis? Ja! In één op vier gezinnen maken de kinderen ruzie aan de ontbijttafel of in de badkamer. Perfect normale toestanden dus!

Tip: jaag je niet nodeloos op als er al eens gekibbeld wordt in jullie huis. Werk met een beloningssysteem: een ochtend geen ruzie en een stressloze ochtendspits verdient zeker een stickertje.

Meer tips tegen stress: