Je wilt graag enkele kilo’s kwijt, maar vooral ook genieten van een gezond dessert? Dat snappen we. Daarom tippen we vijf recepten die amper koolhydraten bevatten en waarvoor je geen suiker nodig hebt. Smakelijk!

Algemene tips

  • Zin in chocolade? Gebruik ongezoet cacoapoeder. Het bevat geen suiker én wordt gezien als een superfood. Het bevat heel wat vitaminen en mineralen, is gezond voor hart en bloedvaten én geeft je dessert die heerlijke chocoladesmaak. In tegenstelling tot chocolade bevat cacaopoeder weinig calorieën.
  • Vervang suiker: kies voor een gezondere variant, Zusto is een lekker alternatief dat maar liefst 70% minder calorieën bevat. Het heeft dezelfde smaak en textuur als suiker én je kunt de suiker in een recept gewoon vervangen door dezelfde hoeveelheid Zùsto. Of gebruik zoete vruchten om natuurlijke suikers te gebruiken.
  • Gebruik je liever geen bloem? Er zijn alternatieven. Zo is amandelmeel (fijngemalen amandel) een prima alternatief.
  • Mis je crunch? Noten geven die lekkere kraak.
  • Kaneel of speculooskruiden zorgen voor een heerlijke zoete smaak.
  • Ongezoete pindakaas maakt je dessert smeuïger.

6 x bakken zonder suiker

1. Fruittaart

Dit recept wordt gemaakt op basis van Zùsto, een Belgische suikervervanger die 75% minder calorieën bevat.

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 120 gram Zùsto
  • 200 gram amandelmeel (of geschaafde amandelen)
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1 zakje vanillepudding (ongezoet)
  • 250 ml magere melk
  • 250 ml water
  • Fruit naar keuze

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eieren met 90 gram Zùsto schuimig en meng met amandelmeel en bakpoeder.
  • Bedek je bakplaat met bakpapier en giet het beslag er in. Bak ongeveer 25 minuten in de oven.
  • Los het puddingpoeder op in 100 ml melk. Meng de rest van de melk met het water en de Zusto en breng aan de kook. Blijf roeren.
  • Laat de pudding afkoelen en bestrijk er de bodem mee.
  • Werk af met het fruit.

2. Brownies op basis van witte bonen

brownie-wittebonen

Witte bonen zijn de perfecte basis voor je gezonde dessert.

Ingrediënten

  • 250 g witte bonen
  • 1 ei
  • Een vanillestokje
  • 2 eetlepels cacaopoeder (ongezoet)
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 40 g Zùsto
  • Halve appel
  • 1 eetlepel pindakaas

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Snij het vanillestokje open en schraap er het vanillemerg uit. Meng met de bonen, het ei, het cacaopoeder, bakpoeder, Zùsto, pindakaas en de halve appel.
  • Mix je deeg tot een glad geheel.
  • Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, zet ongeveer 30 minuten in de oven.

3. Fruitige ijsjes

ijsjes-zonder-suiker

Heerlijk verfrissend in de zomer, zonder al te veel calorieën.

Ingrediënten:

• 450 g ongesuikerde Griekse yoghurt
• 1 banaan
• 10 aardbeien
• 1 eetlepel Zùsto

Zo maak je het:

• Pureer de aardbeien en de banaan, en meng met de overige ingrediënten.
• Vul waterijsvormpjes en vries in.

Tip: banaan te veel suikers? Vervang je banaan door ander fruit en voeg extra Zùsto toe voor de smaak.

4. Crumble zonder suiker

gezond-dessert

De havermout bevat dan wel koolhydraten, verder is het een erg gezond dessert.

Ingrediënten:

  • 4 appels
  • 2 theelepels kaneel
  • 30 gram rozijnen en/of dadels
  • 50 gr havermoutvlokken
  • 25 gr pompoenpitten
  • 25 gr fijngehakte walnoten
  • 25 gr amandelmeel
  • 25 gr kokosschilfers
  • 60 gr kokosolie

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schil de appel en snij in kleine blokjes. Stoof hem samen met de rozijnen en Zùsto. Kruid af met kaneel. Stamp fijn tot een moes.
  • Meng voor de crumble de overige ingrediënten met je vingers tot je ongeveer een korrelige structuur hebt. Strooi de crumble over de appelmoes.
  • Bak het geheel 12 à 15 minuten af in een oven van 180 graden tot de crumble goud-geel en krokant is.
  • Gebruik desnoods de grill om het nog iets krokanter te maken.

5. Vegan chocoladepudding van Julie Van den Kerchove

gezond-dessert

Ingrediënten:

  • 2 rijpe avocado’s, ontpit
  • 1 à 1¼ kop (240 à 300 ml) amandel- of hazelnootmelk, ongezoet
  • 6 à 8 eetlepels (40 à 55 g) cacaopoeder, ongezoet
  • 6 à 8 eetlepels (75 à 100 g) keto-zoetstof (zoals xylitol, zie p. 23)
  • 2 eetlepels hazelnoot- of amandelpasta, ongezoet
  • 1 eetlepel pure C8 MCT-olie (zie www.julieslifestyle.com, optioneel)
  • 2 grote snufjes zeezout

Afwerking (optioneel)

  • 8 eetlepels (kokos)room (120 ml), opgeklopt (zie tips)
  • 2 eetlepels hazelnoot, gehakt
  • 20 g donkere chocolade, minstens 92% cacao

Zo maak je het:

  • Mix alle ingrediënten (behalve de afwerking) tot een romige pudding in een krachtige blender. Begin met 1 kop melk en voeg indien nodig meer melk toe om alles goed gemixt te krijgen. Met een high-speed blender krijg je een zijdezacht resultaat. Ook het cacaopoeder en de keto-zoetstof kun je naar smaak toevoegen.
  • Plaats de pudding eventueel een uurtje of langer in de koelkast, dan wordt hij nog lekkerder.
  • Serveer de mousse puur of werk hem af met wat opgeklopte (kokos)room, fijngehakte hazelnoot en stukjes donkere chocolade.

JULIE’S TIPS & TRICKS

“Mijn favoriete vegan alternatief voor slagroom is opgeklopte kokosroom uit een blik gekoelde ongezoete volle kokosmelk, eventueel lichtjes op smaak gebracht met wat vanillepoeder (zaadjes van een vanilleboon) en enkele druppels stevia of andere keto-zoetstof (zie p. 23). Vervang door andere room naar keuze.”

6. De gezonde (en glutenvrije!) chocoladetaart van Ellemieke Vermolen

Recept: gezonde chocoladetaart van Ellemieke Vermolen

Een glutenallergie? Dankzij dit receptje van Ellemieke Vermolen geniet jij ook van een heerlijke taart.

Ingrediënten

Voor de bodem

• Kokosolie 50 ml
• Notenmix (walnoten, paranoten,macadamia- en hazelnoten) 350 g

Voor de vulling

• Cacaoboter 200 g
• Cacaopoeder 100 g
• Chocolade 1 reep
• Kokosroom 100 ml
• Zout snufje
• Cayennepeper snufje
• Xylitol 4 el
• Avocado (gepureerd)

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Mix de noten fijn, samen met de kokosolie. Doe die mix in een grote springvorm en druk aan. Zet 30 min in de oven. Laat 20 min afkoelen in de koelkast.
  • Maak de vulling: smelt de cacaoboter in een pan en voeg het cacaopoeder toe, samen met de reep chocola. Roer goed en rustig op een laag vuurtje, zorg dat het niet gaat koken. Doe er de kokosroom, zout, peper, xylitol en avocado door. Roer goed. Giet de chocomassa over de notenbodem en zet een uur of langer in de koelkast. Werk af door er wat cacaopoeder en noten over te strooien.

(Recept: Ellemieke Vermolen – Beeld: Wout Hendrickx)

 

Hulpmiddelen voor je perfecte gebak

Taartvorm

Om de perfecte taart te bakken.

Taartvorm – Le Creuset – € 42

Zùsto

Een heerlijke suikervervanger. Leuk recept gezien: vervang de suiker gewoon door de Zùsto.

Suikervervang Zùsto – € 9,99 per kilo

Ijsjesmaker

Om zelf gezonde ijsjes te maken.

Ijsjesmaker voor 6 ijsjes – Hema – € 4

 

Bakvorm

Zin in cake? Deze bakvorm maakt hem nóg mooier.

Hartvormige cakevorm – Nordic Ware via Bijenkorf – € 46,95

Meer lekkere, gezonde recepten: