Eén op de twee vrouwen krijgt ooit last van urineverlies. Bij één op de acht gaat het over meer dan urine alleen. Toch blijft onze kennis over het orgaan dat alles ‘down under’ reguleert oppervlakkig. Hoog tijd voor een diepgaand bekkenbodemonderzoek! In onderstaand artikel vertellen echte vrouwen -zonder filter- over echte bekkenbodemproblemen, en leggen experts uit dat er voor zowat elk bekkenbodemprobleem ook een oplossing bestaat.

Verder lezen?
Wil je graag verder lezen en ongelimiteerd genieten van al onze artikels? Maak dan snel een account aan en stap binnen in de wereld van Feeling.
Maak een gratis profiel aan in nog geen minuut en krijg toegang tot alle Feeling artikels.

Start to bekkenbodem: zo train je je bekkenbodemspieren

1. Kracht

Span de bekkenbodemspieren maximaal aan door ze te sluiten en naar binnen te trekken (alsof je je plas of een windje probeert op te houden). Zo oefen je de sluit- en steunfunctie van je spieren. Ontspan daarna de bekkenbodem. Sluit en trek op (2 à 3 seconden) en laat rustig weer los (4 à 6 seconden). Doe dit minstens drie keer per dag in een reeks van 10 à 12 in ruglig, in zijlig, zittend of staand.

2. Uithouding

Span de bekkenbodemspieren aan door ze te sluiten en naar binnen te trekken. Doe dat precies zoals in de vorige oefening, maar houd je spieren nu zo’n 6 tot 10 tellen aangespannen voor je weer loslaat. Ook deze oefening kun je in ruglig, zijlig, zittend of staand uitvoeren.

3. Relaxatie

Probeer de bekkenbodemspieren na het opspannen telkens volledig te ontspannen. Maak met je bekkenbodem een neerwaartse beweging, zonder overdreven mee naar beneden te persen. Goed ontspannen en loslaten is belangrijk bij het plassen, stoelgang maken en tijdens de bevalling.

Meer info over je bekkenbodem en oefeningen vind je op thepelvicfloor.be. Je kunt @thepelvicfloor ook volgen op Instagram en Facebook. ‘Het Bekkenbodemboek. Alles wat je als vrouw over je bekkenbodem wil weten’ door Hedwig Neels, € 21,99, bij Lannoo. vanaf 16 sept. in de boekhandel.

* Alle getuigen kregen schuilnamen.

Meer lezen over gezondheid en seks: