Vraag aan de relatietherapeut: kan een relatie standhouden zonder seks? 

De liefde. Misschien wel het meest besproken, maar minst begrepen onderwerp in de geschiedenis van de mensheid. Ambitieus als we zijn, doen wij toch een poging om de geheimen van de liefde te doorgronden, met behulp van ons expertenpanel. Vandaag: werkt een relatie zonder seks?

De experten:

  • Wim Slabbinck: is klinisch seksuoloog. Hij is in Vlaanderen bekend van het tv-programma Blind Getrouwd.
  • Rika Ponnet: relatiedeskundige en eigenaar van Duet Relatiebemiddeling, het bureau waarmee ze singles graag aan een partner helpt

Vraag van vandaag

Er wordt steeds meer gesproken over seks. Maar wat als je er als koppel niet (meer) toe komt? Kan een relatie standhouden zonder seks? 

     

Wim Slabbinck: “Geborgenheid is cruciaal, seks niet noodzakelijk” 

“Een relatie zonder seks heeft zeker kans op slagen, op voorwaarde dat het een onderhandelde keuze is, waar beide partijen samen voor kiezen. En dan nog is het een uitdaging, want het is niet omdat je geen seks meer hebt dat ook je hormonen stilvallen. Bij veel koppels verdwijnt samen met seksualiteit ook de intimiteit, en dat is een grote valkuil. Mensen bouwen dan een muurtje om zich heen om verwarring te voorkomen, omdat intimiteit vaak de toegangspoort is tot seks. Maar het is cruciaal dat je je als koppel wel nog geborgen kunt voelen bij elkaar, door te knuffelen, te kussen en dicht bij elkaar te slapen.”

Rika Ponnet: “Er wrodt nog steeds te normerend gekeken naar seks”

“Een liefdesrelatie kan niet zonder intimiteit, dat staat vast. Maar vandaag de dag is seksualiteit een heel ruim begrip. Er zijn veel relaties waar seks – soms tijdelijk – op een laag pitje staat. Kijk maar naar mensen met jonge kinderen, die er door vermoeidheid gewoon niet meer aan toekomen. Bij zestigplussers heeft 20 procent geen actief seksleven meer, maar dat wil niet zeggen dat er geen intimiteit meer is. Er wordt nog dikwijls te normerend naar seks gekeken, als iets wat moet, en het liefst in een vast tempo. Maar seks is niet altijd een voorwaarde voor een goede relatie, zeker niet als je al heel lang bij elkaar bent. Stress en gezondheidsproblemen zijn vaak nefast voor je seksleven. Het merendeel van de mensen zal erkennen dat seks deel uitmaakt van een complete relatie waarin je je erkend, herkend en bevredigd voelt. Maar je kunt zeker ook tevreden zijn zonder een wekelijkse vrijpartij.”

               

Meer relatievragen beantwoord door experten:

Tekst: Ans Vroom – Beeld: Getty

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content