Wie regelmatig het ontbijt overslaat, heeft maar liefst een derde meer risico om diabetes type 2 te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Diabetescentrum in Düsseldorf.

Dokter Sabrina Schlesinger nam samen met een team wetenschappers de gezondheidsgegvens van 100.000 mensen onder de loep. Wat bleek? Wie af en toe niet ontbijt, heeft 33% meer kans op diabetes. Degenen die 4 keer per week het ontbijt skippen, hebben maar liefst 55% meer kans op diabetes.

“Wie niet ontbijt, eet later op de dag meer ongezonde snacks en krijgt meer calorieën binnen”, zeggen de onderzoekers. “De lunch is groter, die verstoort de bloedsuikerspiegel en zorgt voor grotere glucose- en insulinepieken. Die zijn slecht voor metabolisme en gewicht en verhogen de kans op diabetes.”

Lekker ontbijten

De onderzoekers benadrukken nog eens het belang van een gezond ontbijt. Ze raden aan om volkorenproducten en granen bij het ontbijt te eten en rood vlees en suiker te vermijden. “Voedzaam ontbijt zorgt voor een verzadigd gevoel tot aan de middag, je eet minder snacks en kiest een minder zware lunch. Probeer regelmatig te variën zodat je lichaam een verscheidenheid aan voedingsstoffen krijgt.”

Tips voor een gezond ontbijt: