Een naderende deadline, een belangrijke presentatie morgen of bijna op verlof… We vinden allemaal wel eens een reden om laat over te werken. Toch overdrijf je liever niet, uit onderzoek is gebleken dat lange uren maken heel slecht is voor je gezondheid, en al zeker als je een vrouw bent.

We weten allemaal dat té veel werken niet goed is voor onze gezondheid. Maar volgens het onderzoek, gepubliceerd in Journal of Occupational and Environmental Medicine staat er zelfs dat het wel heel dramatische gevolgen kan hebben.

“Wie jarenlang extra uren klopt op het werk, loopt een veel groter risico om op een gegeven moment een chronische ziekte te krijgen”, vertelt Allard Dembe, hoofd van het onderzoek. Lees hier nog eens het verhaal van Marthe die elke dag pijn heeft door haar reuma.

Voor de studie werden medische dossiers en werkschema’s van zo’n 7.500 carrièremensen onder de loep genomen. En de resultaten zijn hallucinant. Vrouwen die meer dan 60 uur per week werken, hebben 3 keer meer kans om diabetes, kanker of hart- en vaatziekten te krijgen dan vrouwen die maximum 40 uur per week werken. De groep die te lange dagen maakt, heeft ook 4 keer meer kans om artritis, wat gewrichtspijnen oplevert, te krijgen.

Ook mannen lopen meer risico op ziektes als ze veel overuren kloppen, maar de resultaten zijn veel minder erg dan die van de vrouwen. Toch moeten ook zij opletten, want mannen die 60 uur of meer kloppen, hebben 2 keer zoveel kans op artritis. Erg veel kans, maar toch nog een pak minder dan de hardwerkende vrouwen dus.

Er is nog geen duidelijk bewijs over waarom er zo’n groot verschil is tussen mannen en vrouwen. Volgens de onderzoekers wisselen vrouwen vaker tussen verschillende rollen dan mannen. “Voor vrouwen is het nog belangrijker die privé-werkbalans te vinden, en hun tijd verdelen tussen moeder zijn, het huishouden doen en werken”, legt Allard uit. “Zoveel werken kost erg veel energie. Vaak gaat dat harde werken dan ook gepaard met een slaaptekort, dat ook een cruciale rol speelt in onze gezondheid. Want wie niet voldoende slaapt, leeft constant onder stress, en dat is erg ongezond.” Lees hier nog eens de signalen waaraan je merkt of je stress hebt zonder dat je het weet. 

Meer over vrouwen & carrière:

SOURCE: Harper's Bazaar