6 signalen dat je stress hebt zonder dat je het weet

Een beetje stress is gezond, maar wanneer chronische stress de bovenhand neemt, wordt het gevaarlijk. Helaas merken mensen met een burn-out vaak pas achteraf dat ze te lang te veel stress hadden. Hoe weet je nu of je onder te zware druk staat? Je merkt het onder andere aan deze signalen.

In ‘Overprikkeld brein’ reikt expert Charlotte Labee 10 stappen aan om je brein te ontprikkelen. Maar alles start natuurlijk met de basis: hoe merk ik dat ik te veel stress ervaar?

1. Je bent snel vermoeid

“Vermoeidheid is een van de belangrijkste symptomen van overmatige stress”, vertelt Charlotte Labee. Zij is auteur van het boek ‘Overprikkeld brein’. “Mentale druk zorgt dat je uitgeput raakt. Als je steeds moe bent, is dat het eerst signaal van stress. Ben je zelfs moe tijdens periodes van lage werkdruk, dan heb je waarschijnlijk te veel hooi op je vork genomen. Belangrijk dus om te zorgen dat je stress niet de bovenhand neemt. Neen zeggen is misschien niet zo eenvoudig, maar is soms écht nodig.”

2. Je blijft maar gaan

“Als je maar blijft gaan en geen tijd hebt om stil te staan bij wat je nu echt nodig hebt, zou je die tijd eigenlijk net wél nodig hebben. Zelfreflectie en bewustwording zijn essentieel om op de rem te gaan staan.”

3. Je hebt hoofdpijn

“Helaas zijn we te vaak op zoek naar snelle oplossingen. Hebben we hoofdpijn, dan nemen we een pilletje. Voelen we ons minder goed, dan grijpen we naar antidepressiva. Nekklachten? Dan gaan we snel naar de osteopaat. Maar al deze lichamelijke klachten zijn een teken dat je waarschijnlijk te hard onder druk staat.”

4. Je voelt geen zelfliefde meer

“Zelfliefde is belangrijk voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Iedereen verdient het om zichzelf op de eerste plaats te zetten. Als je zelf vindt dat het nooit goed genoeg is en je hebt de neiging om jezelf steeds te vergelijken, dan kan dat een teken zijn dat je te veel stress hebt.”

5. Je hebt maag- en/of darmklachten

“Stress heeft een enorme impact op je maag en darmen. Je brein en spijsverteringsstelsel zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Heb je diarree, constipatie of een opgeblazen gevoel, dan kan dat een teken zijn van stress.”

6. Je slaapt slecht

“Als je de slaap niet kunt vatten, is het gemakkelijk om naar slaapmiddelen te grijpen. Maar vaak ligt zijn er andere triggers die zorgen dat je niet slaapt. Te veel stress, een overprikkeld brein en piekergedachten maken dat je slechter slaapt. En dat zorgt voor een vicieuze cirkel.”

Meer over stress:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content