Home Gezond BMI achterhaald? Deze nieuwe methode bepaalt hoe gezond je gewicht is

BMI achterhaald? Deze nieuwe methode bepaalt hoe gezond je gewicht is

BMI achterhaald? Deze nieuwe methode bepaalt hoe gezond je gewicht is

De Body Mass Index of kortweg BMI is een formule om te bepalen of we niet te zwaar zijn. Maar omdat enkel gewicht en lengte worden bekeken, is er al enkele jaren kritiek op de formule. Nu is er BVI of Body Volume Indicator, die zou aan de hand van meer factoren – waaronder lichaamsvet en beweging – accurater weergeven hoe gezond we nu écht zijn.

 Graag wat gezonder, maar geen zin in zware diëten? Hier ontdek je 7 eenvoudige tips voor elke dag. 

Gezond slank?

Lichaamsgewicht/lengte², dat is de eenvoudige formule om je BMI te bepalen. Zit je resultaat onder 18,5, dan kom je in de gevarenzone omdat je ondergewicht hebt. Is de uitkomst 25 of hoger, dan heb je een vorm van obesitas. Meer dan 40? Dan kun je best een dokter contacteren, want je lijdt aan dodelijke obesitas.

Maar de formule krijgt al enkele jaren heel wat kritiek over zich heen. Want je lichaamsvet, vooral in de buikzone, is een belangrijke indicator om aan te tonen hoe gezond je bent. Bovendien wegen spieren meer dan vet, dus ook dat kan verwarrend zijn: een afgetrainde persoon zou zo maar even aan ‘obesitas‘ kunnen lijden. Daarnaast spelen ook andere cruciale factoren een rol. Leeftijd, hoeveel je dagelijks beweegt en het gewicht van je botten bijvoorbeeld.

Daarom hebben wetenschappers van de Mayo Clinic en de University of Westminster een vairant: BVI: of Body Volume Indicator. Aan de hand van 3D-foto’s houdt men ook rekening met het vet in de buikstreek, de verdeling van het gewicht in het lichaam en de fysieke activiteit. “Op die manier kan beter bepaald worden hoe groot het risico op hart- en vaatziekten of diabetes is”, zeggen de onderzoekers.

Ze hebben daarvoor de BVI Pro App ontwikkeld, een app die foto’s van je lichaam omzet in 3D-beelden. Al is die momenteel enkel nog voor diëtisten, dokters of andere professionals verkrijgbaar.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Meer over een gezond lichaam: