Ha de winter. Sommigen kijken uit naar de knusse avonden voor de open haard, het drinken van warme chocolademelk of het dragen van die leuke winteroutfit die je al sinds de zomer hebt samengesteld. Ben jij eerder zo iemand die liefst van alles in bed kruipt en aan een winterslaap begint? Niet zo vreemd, dit doen die koude temperaturen met je lichaam.

1. Je voelt je energieloos 

Heb jij ook zo’n last van de winterblues? We voelen ons prikkelbaar, futloos en hebben nergens zin in. Geen wonder, want de vitamine D die we uit zonlicht halen geeft ons energie en is belangrijk voor onze botopbouw. Tip: blijf niet binnen zitten omdat het koud is. Maak regelmatig een stevige wandeling. Wist je trouwens dat samen wandelen écht goed is voor je relatie? Hier lees je nog eens waarom.Ook vitaminesupplementen kunnen helpen. Maar praat hierover eerst met je arts.

2. Je bent sneller kortademig

De kou heeft een effect op onze spieren en ademhaling. Bij koude temperaturen trekken onze spieren zich samen waardoor de luchtwegen versmallen en we last kunnen hebben van kortademigheid. Bovendien kun je last hebben van pijnlijke gewrichten. Daarom is het verleidelijk om weinig inspanningen te doen. Maar blijven bewegen is belangrijk! Tip: Rook niet. En ga regelmatig naar binnen om je lichaam (en spieren) op te warmen. Ga gezellig sporten.

3. Je lippen zijn uitgedroogd en schilferen

Van de ijskoude buitenlucht naar de warme lucht in auto of op kantoor… Grote temperatuursveranderingen zorgen ervoor dat onze huid en lippen uitdrogen en dat je last krijgt van schilfertjes. Een extra goede verzorging van huid en lippen is dus essentieel in de winter. Smeer dagcrème en ruil je zomerexemplaar in voor een rijkere, meer voedende wintervariant. Vergeet ook niet om dagelijks lippenbalsem aan te brengen. Tip: Zorg dat de lucht in huis vochtig voldoende is. Hang een bakje met water aan de radiator of investeer in een luchtbevochtiger.

4. Je hebt sneller hoofdpijn

De kou vernauwt onze bloedvaten waardoor onze hersenen niet genoeg bloed krijgen. Daardoor kan je soms last hebben van een bonkende hoofdpijn. Tip: draag altijd een sjaal en houd je hoofd warm met een muts of hoed.

5. Je nagels breken sneller en je haar is droog

Doordat de kou onze bloedvaten vernauwt, stroomt ons bloed niet snel en is er weinig zuurstof toevoer naar alle lichaamsdelen. Dit zorgt voor een afzwakking van onze nagels en haren. Bovendien droogt de kou je haar nagels en huid uit waardoor je sneller last hebt van scheurtjes. Tip: verwen je haar regelmatig met een maskertje. Gevoelige nagels? Verzorg ze met een nagelolie en gebruik handcrème.

Meer tips om de winter door te komen:

SOURCE: Elle