Neem jouw collega’s zeker niets kwalijk als ze deze week een domme opmerking maken of minder productief zijn. Volgens onderzoek blijkt namelijk dat onze hersenen trager werken door de warme temperaturen. Oef.

SOS hittegolf

Het onderzoek werd gevoerd aan de Universiteit van Boston. 44 kotstudenten kregen 12 dagen lang reken- en denkteksten voorgelegd. Op het moment dat de testen werden afgenomen – in 2016 – vond in Boston een hittegolf plaats. De studenten werden verveeld in verschillende groepen. Een groep legde proeven af in een kamer zonder airco, de temperatuur bedroeg zo’n 27,6 graden. De andere groep kreeg wel airco en maakte de testen in een koele ruimte van 21,6 graden.

Lees ook: Ventilator in je slaapkamer? Niet zo onschuldig als je denkt

Wat bleek? De studenten in de warme ruimte maakten opvallend meer fouten dan de andere groep. Uitkomst: onze hersenen werken maar liefst 13% trager wanneer het warm is. Waarom dat zo is, is nog niet duidelijk. Volgens de onderzoekers krijgen onze hersenen mogelijks minder bloedtoevoer. Neuroloog Chris van der Linden omschrijft twee andere verklaringen in Humo. “Hoe warmer de eiwitten in onze hersenen zijn, hoe sneller ze ontbinden. Bovendien zouden schadelijke stoffen kunnen vrijkomen doordat ons lichaam harder moet werken om de temperatuur van ons brein te regelen.”

Daarnaast maakt hitte ons moe, krijgen we last van hittestress en worden we agressiever. Uit een ander wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 22 graden de temperatuur is waarop we het gelukkigst zijn. Lekker binnenblijven bij de airco is misschien de beste optie voorlopig. 😉

Openingsbeeld: For Love & Lemons SS19

Meer over de hittegolf:

(Bron: AD.nl)