Daarom eet je dat bord pasta beter bij het ontbijt

Dat maaltijden overslaan om dan heel grote porties te eten, ongezond is, moeten we niet meer vertellen. Toch kunnen we nog veel doen aan ons eetritme, dat zeggen althans onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum in Nederland. Het heeft te maken met het bruin vetweefsel waar de onderzoekers jarenlang onderzoek naar deden. En wat blijkt? ’s Avonds verbrand je effectief minder vet dan ’s ochtends.

Ontbijt als eens keizer, lunch als een koning en dineer als een prins, het wordt in menig dieetboek verkondigd. Nu is het ook wetenschappelijk bewezen dat je die grote porties liever ’s morgens al verorbert. Maar waarom precies?

“Het heeft te maken met twee soorten vetweefsel in ons lichaam”, vertelt hoogleraar endocrinologie Patrick Rensen van LUMC. “. Het bruin vetweefsel zet glucose en vet om, het wordt gebruikt om je lichaamstemperatuur te behouden. Je verbrandt dus calorieën. Het wit vetweefsel slaat glucose en vet op in je lichaam, je komt er dus van bij. En die bruine variant is vooral ’s morgens actief. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat bruin vetweefsel wordt geactiveerd. Doorheen de dag neemt de activiteit van het bruine vetweefsel terug af. ’s Avonds zit dat op het dieptepunt”, legt de wetenschapper uit.

Geen pitta ’s nachts

De meeste mensen eten zo’n 2000 à 2500 calorieën per dag. Eet je de meeste ’s avonds, dan sla je ze op. Eet je ze vooral ’s morgens, dan worden ze verbrand. Heb je ’s nachts na een zware avond zin in een pitta, dan houd je hem beter voor bij het ontbijt. Al moet je nu ook weer niet gaan overdrijven. “Het blijft belangrijk dat je niet meer calorieën eet dan je verbrandt, het blijft dus erg belangrijk wat je eet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content