Is dit populaire dieet dé sleutel tot een gezond en slank lichaam?

Onder andere Halle Berry, Megan Fox en Kourtney Kardashian zweren bij het keto-dieet. Maar wat is dat nu eigenlijk precies? Wij vroegen het aan Martina Slajerova, oprichtster van de succesvolle KetoDiet-blog.

Heel wat celebs zweren bij het keto-dieet, een levensstijl waarbij je koolhydraten zoveel mogelijk van het menu schrapt. Maar ook in België wint het aan populariteit. Zo vertelde fotograaf en blogster Ann Vertriest in het januarinummer van Feeling hoe ze 49 kilo verloor dankzij een combinatie van het keto-dieet en veel wandelen. Straf, maar wat is dat keto-dieet nu precies?

Wat is het keto-dieet? 

“Het keto-dieet is een koolhydraatarm dieet. Dat wil zeggen dat je je bloedsuikerspiegel gaat reguleren door heel weinig koolhdyraten en veel vetten te eten. Door zo weinig koolhydraten te eten, haalt je lichaam energie uit vet. Daarom moet je in tegenstelling tot sommige andere diëten geen extra proteïnen eten.”

Ik lees dat je startte met het dieet omdat je aan hashimoto lijdt. Waarom koos je precies voor dit dieet? 

“Ik heb inderdaad de stofwisselingsziekte hashimoto. Ik ontdekte het omdat ik altijd moe was, koude voeten had en bijkwam, zelfs als ik gezond at. Ik heb echt lang gezocht, maar bij deze levensstijl voel ik mij gewoon het best. Doordat ik geen suiker meer eet, heb ik geen last meer van sugar cravings. Ik voel me veel beter in mijn vel, kan lekker eten én een heb een verzadigd gevoel. Want omdat je wel veel vetten mag eten, heb je nooit het gevoel dat je nog honger hebt.”

Ik zie in je dieetboek inderdaad veel recepten met bijvoorbeeld spek of chorizo. Maar zijn die vette vleessoorten dan niet ongezond?

“Het is belangrijk dat je de juiste vetsoorten kiest. Avocado, vette vis en boter zijn goede opties. De chorizo die je in de supermarkt koopt, bevat vaak toegevoegde suikers. Het is dus essentieel om etiketten te lezen. Bovendien vind je in het boek veel recepten om het zelf te maken.”

Een handige regel, maar wel moeilijk na te leven. Want zelfs als suiker niet vermeld staat, kunnen andere woorden als glucose of fructose wijzen op suikers. Bovendien staan er vaak woorden op waarvan we absoluut niet kunnen raden wat ze zouden betekenen. 

“Dat is alvast een goede regel, als je niet snapt wat er op staat, is het waarschijnlijk beter het product te laten staan. In het begin is het een zoektocht, maar het is echt een goed idee om zoveel mogelijk onbewerkte voeding te kiezen.

Hoeveel koolhydraten mag je dan precies eten? En moet je dat dan afwegen? 

“Er zijn verschillende niveaus in het dieet. Er zijn mensen die minder koolhydraten eten, maar er toch nog voor kiezen om 100 gram te kiezen. Maar als je echt invloed wilt op je ketonen, kies je liever voor een lager niveau. Zo’n 30 gram per dag bijvoorbeeld. En afwegen is inderdaad een goed idee. Zeker in het begin, je zult merken dat je veel meer koolhydraten eet dan je zelf denkt. Het is dus even zoeken.”

Het klinkt lastig? Mag je alle groenten en fruit eten? 

“Dat hangt ook weer af van je niveau. Maar je kunt ze altijd wegen. Groene groenten bevatten over het algemeen minder koolhdyraten. Maar wortels bijvoorbeeld, mijd ik liever, terwijl broccoli minder koolhydraten bevat.”

Is het een tijdelijk dieet om veel af te vallen. Want het lijkt me ontzettend moeilijk om dit vol te houden. 

“Ik ga niet liegen, in het begin was het heel moeilijk. Ik houd ontzettend van brood, na twee of drie maanden ben je afgekickt en gaat het beter. Maar voor mij is dit geen fase, maaar iets voor het leven. Als je het zelf volgt, zul je merken hoeveel beter je je voelt en dan is het niet moeilijk die dingen te laten. Lekker eten is trouwens niet moeilijk. Suiker mag misschien niet, maar natuurlijke suikers – zoals stevia – zijn wel een oplossing.”

Als onze lezeressen overtuigd zijn, hoe beginnen ze er dan precies aan? 

“In het begin is het inschatten moeilijk. Daarom is het nuttig de app te downloaden. Daarin geef je in wat je eet. Het is een goede manier om veel bewuster bezig te zijn met je eten en de app berekent automatisch hoeveel koolhydraten je nog mag eten. Na een tijdje lukt het als vanzelf.”

Wil je graag zelf aan de slag? In Het Keto-Dieet vind je recepten en tips.

 

 

 

 

Meer tips om af te vallen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content