Gezellig aan het slapen, maar dan opgeschrikt door een mug die je niet gerust kan laten. En als je partner ‘s ochtends doodleuk zegt dat hij er niets van heeft gemerkt, kan dat vervelend zijn. ‘Zoet bloed’?, zoals het fabeltje oppert of is er toch een andere reden?

Altijd last van muggenbeten? Er zijn 3 factoren die beslissen of de mug het op jou heeft gemunt of niet: de geur, koolstofdioxide en lichaamswarmte. Helaas wil dat ook zeggen dat je muggenbeten slechts deels kunt voorkomen.

De ene geur is de andere niet

Wist je dat muggen geuren kunnen waarnemen tot op wel 70 meter afstand? Onder andere onze genen en medicijngebruiken hebben een invloed, maar ook voeding speelt een rol. Merk je dat jij altijd de pineut bent, dan zijn muggen waarschijnlijk meer fan van jouw bloed. Zien jullie op vakantie dat de rollen zijn omgekeerd? Helemaal niet vreemd, er zijn verschillende soorten muggen en die hebben verschillende voorkeuren.

Hoe groter, hoe meer kans op muggen

De tweede reden waarom muggen steken, is omdat ze de koolstofdioxide opmerken die mensen uitstoten tijdens het ademen. Zo weten muggen dat er mensen (en dus bloed) in de buurt zijn. Grotere en zwaardere mensen, ademen meer koolstofdioxide uit, en hebben dus meer aantrekkingskracht.

De warmte van je lichaam

Muggen polsen naar de lichaamswarmte. Hoe warmer je lichaamstemperatuur, hoe groter de kans dat muggen jou eruit kiezen.

Tips om muggenbeten te voorkomen:

Er zijn heel wat middeltjes, helaas werken ze niet altijd. Zo moet je geen knoflook eten of citroenkaarsen naast je bed zetten. Gelukkig zijn er enkele trucjes die wel werken:

  • Neem een lauwe douche: wanneer je gaat slapen, daalt je centrale lichaamstemperatuur. Daarom lijken muggen vaak extra actief als het warm is. Een lauwe douche helpt je lichaamstemperatuur te reguleren.
  • Hou muggen buiten: Soms is het erg logisch, houd deuren gesloten. Heb je geen vliegenraam? Verlucht dan liefst ‘s morgens. Hang eventueel een klamboe boven je bed.
  • Creëer een luchtstroom: muggen zijn niet dol op (koude) lucht, een ventilator kan dus soelaas bieden. (Lees wel even dit als je de ventilator op je slaapkamer plaatst)
  • Gebruik een muggenmiddel met DEET: muggen houden niet van de geur.
  • Draag een pyjama: ook als het erg warm is, zo krijgen muggen geen (of veel minder) kans.

Meer voor een gezonde nachtrust in de zomer: