Daarom krijg je zoveel dorst na het eten van suiker

Krijg jij ook zo’n dorst als je net een stuk taart of een groot glas cola hebt gedronken? Niet zo vreemd, er is namelijk een logische verklaring voor.

Van een zoet dessert of een suikerrijke maaltijd krijg je vaak dorst. Niet zo vreemd, het heeft namelijk te maken met je bloedsuikerspiegel. Dat zegt Caroline Apovian, professor endicronologie, diabetes en voeding. “De suiker die je eet, komt in je maag, en vervolgens in je bloedbaan terecht. Wanneer de suikerdeeltjes je bloed bereiken, beweegt het water uit je cellen naar je bloed om de balans te herstellen. Met andere woorden: de cellen verliezen water en sturen een signaal naar je hersenen om te laten weten dat je moet drinken. En dus krijg je een dorstgevoel.”

Dorst lessen

Volgens de professor gebeurt dit zeer snel. “Glucose wordt geabsorbeerd door de darm en komt daarom snel in de bloedbaan terecht. Na 5 à 10 minuten kun je je al dorstig voelen.” Je kunt je dorst het snelst lessen door een groot glas water te drinken. “De kans is groot dat je net naar iets zoets verlangt, zoals fruitsap, frisdrank of chocolademelk. Maar door nog eens suiker te drinken, zul je je energiebalans alleen nog meer in de war sturen. Bovendien zijn die suiker en lege calorieën niet goed voor je lijn. Lekker water drinken dus.

Meer over je gezondheid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content