Dankzij deze 7 tips slaap je vannacht als een roosje

Kan jij (met momenten) ook moeilijk de slaap vatten? Lees dan deze 7 tips.

 

Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid. Slaaptekort kan leiden tot minder efficiënt werken, korte lontjes, huilbuien, slechtere relaties, belabberd seksleven. Te weinig of slechte nachtrust heeft zelfs effect op je gezondheid, lees hier wat te weinig slaap nu écht met je lichaam doet. Ben jij een moeilijke slaper? Lees dan zeker deze tips.

1. Een vast patroon

De basis voor een goede nachtrust is een vast patroon. Probeer elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan. Zo creëer je een regelmatig slaappatroon en voorkom je dat je interne klok ontregeld geraakt. Om diezelfde reden is lang uitslapen in het weekend geen goed idee. Je wilt natuurlijk wel voldoende slaap gehad hebben. Toch weggaan en de volgende dag uitslapen? Sta dan maximaal anderhalf uur later op dan normaal. Voldoende slaap is écht belangrijk. Hier lees je wat te weinig slaap doet met je lichaam.

2. Let op wat je drinkt en eet

Vermijd vanaf 15.00 uur cafeïne, drink dus geen cola, koffie of energiedrankjes meer. Ook in sommige theesoorten zit cafeïne. Eet bovendien gezonde, gevarieerde maaltijden. Zo krijg je meer energie én slaap je beter. Zin in een lekker drankje? Probeer dan een van deze infused waters.

3. Beweeg voldoende

Je activiteiten overdag hebben een invloed op je slaapgedrag ’s nachts. Door voldoende te bewegen, verbruikt je lichaam energie. Probeer dus zeker voldoende te bewegen. Geen heel sportief type? Ga dan wandelen, gemakkelijk, goedkoop én heel gezond. Hier lees je wat elke dag een half uur wandelen doet met je lichaam.

4. Houd een dagboek bij

Ben jij een slechte slaper? Houd dan een slaapdagboek bij. In zo’n dagboek vul je in hoe goed of slecht je hebt geslapen, maar ook of je cafeïne of alcohol hebt gedronken, en wat je hebt gegeten. Daarnaast vul je de lichaamsactiviteit in. Op die manier kun je een patroon ontdekken, en begrijpen waarom je soms minder goed slaapt dan andere dagen.

5. Nee tegen nicotine

Sigaretten zijn niet alleen erg ongezond, nicotine zorgt er ook voor dat je minder gemakkelijk in slaap valt. Rook dus zeker geen sigaretten voor het slapengaan, of nog beter: stop met roken. Je vermindert er de kans op kanker mee. Hier vind je nog tips om de kans op kanker te verminderen.

6. Geen stoorzenders

Het felle licht van je smartphone en tv zorgen dat je minder makkelijk inslaapt. Schakel dus smartphone, tablet en televisie uit. Doe een rustige activiteit waar je kalm van wordt. Lees bijvoorbeeld eens een goed boek. Hier vind je 5 tips.

7. Stop met piekeren

In je bed liggen te piekeren, is niet bevorderlijk voor je slaap. Heb je het toch moeilijk om niet te piekeren? Las dan in de vooravond een piekermomentje in. Je geeft jezelf dan een kwartiertje om piekergedachten te noteren. Op die manier lig je in bed niet meer te piekeren. Toch een zwak momentje? Denk dan aan positieve dingen waar je gelukkig van wordt. Hier vind je dé tips om voor eens en altijd te stoppen met piekeren.

Meer over gezondheid & slaap:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content