Schrik voor de  herfstblues? Dan haal je toch gewoon de zon op je bord? Volgens Britse onderzoekers heb je minder kans op een dipje als je de juiste voeding op het menu zet.

Wetenschappers aan de University College London analyseerden de eetgewoonten en het mentale welzijn van 36.000 mensen uit Frankrijk, Australië, Amerika, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. En wat bleek? In alle landen hadden de mensen die een mediterraans dieet volgden ruim 30% minder kans om een depressie te ontwikkelen. Dit in tegenstelling tot degenen die veel vlees, bewerkt voedsel, verzadigde vetten en suiker op het menu zetten.

Italië op je bord

Een mediterraans dieet is gebaseerd op de traditionele eetgeewoonten van mediterraanse landen als Italië, Spanje en Griekenland. Vroeger stond er vooral plantaardig voedsel en vis op het menu. Denk aan groenten, fruit, peulvruchten (ook kikkererwten of linzen), noten en olijfolie. Voor vlees en zuivel was er minder ruimte. Vergeet daarnaast niet regelmatig buitenlucht op te snuiven, zoals ook de mediterranen doen. Het geeft je vitamine D en een goede wandeling zorgt voor een goede lijn én rust in je hoofd.

Lees verder op de volgende pagina

1 2
bekijk op één pagina

Meer tips voor je mentale welzijn: