Graag wat duurzamer? Nicky en Jessie Kroon hadden hetzelfde idee. Dus ze besloten als experiment een maand lang zero waste te leven: zonder afval. Inmiddels zijn ze bijna vier jaar verder en uitgegroeid tot de grootste zero waste-lifestylebloggers in Nederland. Ze hebben hun gouden tips verzameld in het boek ‘Het Zero Waste Project – een leuker leven met minder afval’. Aan Feeling verklappen ze drie dagen lang al enkele tips om zelf ook de wereld een beetje te verbeteren. Vandaag vertellen ze hoe je die chemische schoonmaakproducten vervangt door gezondere alternatieven.

Herken je dat? Onder je gootsteen staat een breed scala aan schoonmaakproducten. Van ovenreiniger tot wc-ontstopper en van afwasmiddel tot spiegelreiniger. Wanneer je op de achterkant van de (eigenlijk altijd plastic) verpakking kijkt zie je allerlei onuitspreekbare ingrediënten. En onderin staat een symbooltje van een doodshoofd of een prullenbak met een kruis erdoor. De producten zijn blijkbaar gevaarlijk… maar waarom staan ze dan gewoon in je huis?

Twee wondermiddeltjes

Toen wij een aantal jaar geleden begonnen met een zero waste lifestyle hadden we minstens 10 verschillende soorten schoonmaakproducten. Inmiddels hebben we er nog maar twee of drie. Echt. En het mooiste is: ons huis is nog steeds schoon, zónder chemische luchtjes. Schoon is bij ons nu dus écht schoon. En niet chemisch-schoon. De basisingrediënten die we gebruiken zijn (natuur)azijn en baksoda. Daarmee kun je eigenlijk al alles schoon krijgen: van aanrecht tot wc. Door een beetje baksoda in de wc-pot te gooien en er azijn over te gieten krijg je een bruisend effect. Dit zorgt ervoor dat je pot weer helemaal schoon en fris is. Voor de geur kun je er een lekkere etherische olie zoals citroen, lavendel of pepermunt bij druppelen.

Lees verder op de volgende pagina

1 2
bekijk op één pagina

Meer schoonmaaktips: