Dé gezonde vervangers voor chemische poetsproducten

Nicky & Jessie Kroon

Graag wat duurzamer? Nicky en Jessie Kroon hadden hetzelfde idee. Dus ze besloten als experiment een maand lang zero waste te leven: zonder afval. Inmiddels zijn ze bijna vier jaar verder en uitgegroeid tot de grootste zero waste-lifestylebloggers in Nederland. Ze hebben hun gouden tips verzameld in het boek ‘Het Zero Waste Project – een leuker leven met minder afval’. Aan Feeling verklappen ze drie dagen lang al enkele tips om zelf ook de wereld een beetje te verbeteren. Vandaag vertellen ze hoe je die chemische schoonmaakproducten vervangt door gezondere alternatieven.

Herken je dat? Onder je gootsteen staat een breed scala aan schoonmaakproducten. Van ovenreiniger tot wc-ontstopper en van afwasmiddel tot spiegelreiniger. Wanneer je op de achterkant van de (eigenlijk altijd plastic) verpakking kijkt zie je allerlei onuitspreekbare ingrediënten. En onderin staat een symbooltje van een doodshoofd of een prullenbak met een kruis erdoor. De producten zijn blijkbaar gevaarlijk… maar waarom staan ze dan gewoon in je huis?

Twee wondermiddeltjes

Toen wij een aantal jaar geleden begonnen met een zero waste lifestyle hadden we minstens 10 verschillende soorten schoonmaakproducten. Inmiddels hebben we er nog maar twee of drie. Echt. En het mooiste is: ons huis is nog steeds schoon, zónder chemische luchtjes. Schoon is bij ons nu dus écht schoon. En niet chemisch-schoon. De basisingrediënten die we gebruiken zijn (natuur)azijn en baksoda. Daarmee kun je eigenlijk al alles schoon krijgen: van aanrecht tot wc. Door een beetje baksoda in de wc-pot te gooien en er azijn over te gieten krijg je een bruisend effect. Dit zorgt ervoor dat je pot weer helemaal schoon en fris is. Voor de geur kun je er een lekkere etherische olie zoals citroen, lavendel of pepermunt bij druppelen.

Voor het schoonmaken van de oppervlakten doe je simpelweg wat azijn met een beetje water in een spuitfles, of op een doekje. De geur van de azijn verdwijnt en je houdt een schoon huis over. Maar wist je dat deze ingrediënten voor nog veel meer doeleinden gebruikt kunnen worden? Zo hebben wij de chemische shampooflessen uit ons huis verbannen en gebruiken we nu appelciderazijn als conditioner. Ja echt, gewoon appelcider- of natuurazijn. Je kunt het in iedere supermarkt in een glazen fles halen of in je eigen fles halen bij een delicatessenzaak of verpakkingsarme winkel. Je staat versteld van de zachtheid van je haar en de natuurlijke glans. Het ruikt misschien niet superaantrekkelijk als je onder de douche wat appelazijn over je hoofd giet (een beetje aanlengen met water is een verstandige keuze!). En als je haar opgedroogd is ruik je ook niets meer van de azijn. Dat is wel zo fijn voor de mensen in je omgeving natuurlijk.

De baksoda gebruiken we ook voor allerlei zelfgemaakte niet-chemische producten. Denk aan zelfgemaakte koekjes en baksels, maar ook aan deodorant (in ons boek Het Zero Waste Project vind je een recept). Naast schoonmaakmiddelen hebben we ook andere producten vervangen voor niet-chemische varianten. Want als je er gaat op letten, staat je huis al snel vol met chemische producten zónder dat je het door hebt. Vooral geurkaarsen zijn in dit seizoen natuurlijk populair. Het wordt buiten kouder en binnen wil je graag dat het lekker ruikt naar herfst, pumpkin spice latte of zachte vanille. Dat snappen we.  Maar die lekkere geurkaars bijvoorbeeld is waarschijnlijk een grote luchtvervuiler in je woonkamer, ondanks zijn lekkere geur. Onderzoekers van de South Caroline State University ontdekten dat petroleum-based kaarsen, met paraffine, meer giftige stoffen vrijlaten (toluene en benzene) dan bijvoorbeeld kaarsen van sojawas of bijenwas. De paraffinekaarsen maakten bij ons dus bijvoorbeeld plaats voor kaarsen van natuurlijke soja- of bijenwas. Die heb je gelukkig óók met hele lekkere geuren, dus je huis kan nog steeds naar herfst ruiken! Meer informatie over chemische producten én de alternatieven vind je in het boek Het Zero Waste Project van Nicky & Jessie Kroon.

Meer schoonmaaktips:

Partner Content

Gesponsorde content