Wortels bevatten weinig calorieën, een laag vetgehalte én zijn erg lekker. Toch heeft de wortel nog heel wat gezondheidsvoordelen. We zetten ze graag voor je op een rijtje.

Ooit al een konijn met een bril gezien? Het oude mopje bevat wél wat waarheid, want wortels een hoog beta-caroteengehalte. Dit wordt omgezet in vitamine A, onder andere belangrijk voor het goed functioneren van je ogen. Je ogen zouden zich er onder andere beter door aanpassen in het donker. Vitamine A versterkt ook je immuunsysteem en helpt bij de groei van cellen.

A carrot a day…

Dagelijks wortels eten, heeft nog heel wat andere voordelen.

  • Het draagt bij tot een goede spijsvertering. (Je metabolisme graag een stevige boost geven? Lees dan hier wat je nog meer op het menu zet.)
  • Dagelijks wortels eten, verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek gevoerd aan de Universiteit van Wageningen.
  • Wortels verminderen het risico op ontstekingen zouden zelfs het risico op maag- en prostaatkanker verkleinen.
  • Wortels zijn een belangrijke bron van voedingsvezels. Die zijn belangrijk voor je darmen, een stabiele bloedsuikerspiegel en zouden je helpen op gewicht te blijven. Bovendien zijn ze belangrijk voor je stoelgang en kunnen ze constipatie voorkomen.

Graag meer wortels op het menu? Eet ze als snack met een lekkere humus of verwerk ze in je gerechten zoals in deze heerlijke wortel- en kipburger uit Puur Pascale 2 van Pascale Naessens.

Meer over gezonde groenten en fruit: