© Ysé

De Wachtkamer: “Werkt permanente laserontharing bij iedereen even goed?”

Welkom in De Wachtkamer van Feeling, waar de designstoelen comfortabel zijn en het leesvoer uitstekend. Wij stellen jouw prangende gezondheidsvragen rechtstreeks aan een expert van dienst. Chloe (29) wil het een ander weten over permanente laserontharing. Dermatoloog Dagmar Ostijn helpt haar graag verder.

De vraag van Chloe

“Al ettelijke jaren sleur ik mezelf zo goed als maandelijks richting de schoonheidsspecialiste om mijn bikinilijn te laten waxen. Onaangenaam, maar ik heb het toch liever wat netjes en verzorgd daar beneden. Toen leerde ik dat het ook makkelijker kon; met laserontharing zou je na enkele behandelingen permanent verlost zijn van ongewenste haargroei, stoppels en ingegroeide haartjes. Wanneer ik wat rondvraag, krijg ik echter gemengde reviews over het resultaat van de best prijzige behandeling. Daarom ook mijn vraag: werkt permanente laserontharing bij iedereen even goed?

Alle lezersvragen en de antwoorden van onze experten lees je in het Wachtkamer-dossier.

Het antwoord van onze expert

Dr. Ostijn: “Graag benadruk ik eerst dat iets als permanente ontharing niet bestaat. Wij spreken telkens van langdurige ontharing, omdat er altijd haartjes hun weg zullen terugvinden naar het oppervlak. Soms ligt dat aan een hormoongevoelige huid; zo gaan haren op de kin of bovenlip om de zoveel tijd terug de kop opsteken. Maar ook donzige, fijnere haartjes zijn an sich moeilijk weg te laseren en gaan wat sneller terugkeren. De meesten onderhouden dit door zich jaarlijks of om de twee jaar opnieuw eenmalig te laten behandelen.”

“Dat ter zijde is langdurige laserontharing inderdaad niet bij iedereen even succesvol. De lasers doen het het best bij dikke, donkere haren en een lichte huid. De wetenschap achter de behandeling luidt namelijk als volgt: de lasers worden aangetrokken tot donker pigment. Hoe donkerder je haren, hoe beter het haar opgewarmd wordt en hoe groter de kans dat de haarfollikel vernietigd wordt. En natuurlijk: dik en donker haar staat gelijk aan veel pigment, dus de laser gaat hierbij goed z’n werk kunnen doen. Mensen met (donker)blonde, grijze of rode haren zijn minder of zelfs niet geschikt voor de behandeling.”

Werkt de laser minder goed bij bepaalde huidtypes?

“Je huidskleur heeft ook te maken met het wel of niet goed werken van de lasers. Hoe groter het contrast in pigment tussen de huid en het haar – en dus hoe bleker de huid is – hoe beter het resultaat. Als je huid donkerder is, zal er ook laserenergie richting de huid gaan. Dat maakt dat het apparaat minder efficiënt gaat werken, maar het kan ook gevaarlijk zijn; je gaat namelijk het pigment in je huid afbreken en zelfs brandwonden creëren. Stel je huid dus voor het laseren niet bloot aan de zon, want een gebruinde huid is geen goed idee. Bruinen zonder zon laat je ook best even achterwege, want ook dat pigmenteert je huid – en dat wil je juist vermijden. Ook vlak na de behandeling mag je niet bruinen, want dan loop je kans op inflammatoire hyperpigmentatie; als je huid een beetje beschadigd of ontstoken is en blootgesteld wordt aan de zon, maak je veel meer kans op pigmentvlekken.”

Als je huid donkerder is, gaat het apparaat minder efficiënt werken. Dat kan gevaarlijk worden: je gaat namelijk ook het pigment in je huid afbreken en zelfs brandwonden creëren

dr. Dagmar Ostijn

“Mensen met donkerdere, Mediterrane huidtypes zijn best voorzichtig. De instellingen van de lasers kunnen aangepast worden, maar wees zeker dat je schoonheidsspecialist weet wat ie doet, of ga voor de behandeling naar een esthetisch dermatoloog. Mensen met een erg donkere huid: let echt goed op! Ga op zoek naar lasers die aangepast zijn aan je donkere huid. Wil je een tatoeage? Laat dan eerst je haar laseren. Als die tattoo er wel al staat, gaat de laser denken ‘oh, leuk, veel pigment’ en je getatoeëerde huid vernietigen.”

Op welke plaats van het lichaam verloopt de ontharing het vlotst?

“Niet elke lichaamsregio is daarenboven even goed weggelegd voor laserbehandeling. De stugste haren zitten rond je bikinilijn en in je oksels, deze haren weghalen vlot het best. Afhankelijk van persoon tot persoon zijn onderbenen ook iets makkelijker, maar de haren op bovenbenen pakken gemiddeld al iets minder goed. Op de armen staan vaak fijnere, gebleekte haren die moeilijker weg te laseren zijn. En ook het gelaat – de bovenlip en wangen bijvoorbeeld – is moeilijker te behandelen. Als je je baardharen wilt laten laseren, zal je dus regelmatig moeten terugkomen.”

Onze expert

Dr. Dagmar Ostijn verdiepte zich jarenlang is esthetische dermatologie en is oprichtster van haar multidisciplinaire praktijk, Skinical.

Heb jij een vraag voor de dokter, maar sla je de wachtkamer liever over? Stuur een mail naar cleo.decoster@feeling.be en wie weet nemen wij jouw thema binnenkort onder de loep.

Meer advies van experten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content