De dagen zijn donker en koud en de lente lijkt op dit moment nog heel erg ver weg. Heb jij weleens last van een winterdip? Dan kunnen deze voedingsmiddelen soelaas bieden.

 

Voeding kan helaas niet alles oplossen, maar zou wel een grote rol spelen op je stemming. Zo gaven verschillende onderzoeken al aan dat een tekort aan vitamine B12 je somber kan maken en onder andere Goedele Leyssen beschreef in MoodFood hoe je jezelf gelukkig eet. Volgens BBC-arts Michael Mosley hebben je darmen een belangrijke invloed op je fysieke en mentale welzijn. Hoewel er vaak verschillende theorieën opgaan tussen diëtisten zijn dit een aantal tips waar zowat iedere voedingsdeskundige het over eens is.

1. Eet minder suikers

Vermijd koekjes, snoep en desserts, maar ook uit aardappelen, witte pasta, wit brood en witte rijst. Die snelle koolhydraten zetten zich immers om in suikers, ze zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel, gevolgd door een dal. Zet dus liever veel kleurrijke groenten op het menu en beperk suiker zoveel mogelijk. Zin in brood of pasta? Kies dan voor de volkoren variant: die bevat veel vezels en is daarom beter voor je darmtransit, hij geeft je sneller en langer een verzadigd gevoel én zou je gelukkiger maken.

2. Eet meer groenten

Groenten zijn altijd een goed idee. In oktober zet je onder andere bloemkool, broccoli, groene kool en pompoen op het menu. Probeer veel af te wisselen, zodat je alle voordelen van al die verschillende groenten meepikt.

3. Vul aan met proteïnen

Kies ook hier weer voor de minst bewerkte: eieren, kip, vlees, vis, peulvruchten en kaas. Vitamine B zou specifiek belangrijk zijn voor je gemoed. Zet daarom bonen (of linzen, kikkererwten), tonijn, zalm of kip regelmatig op het menu.

4. En gezonde vetten

Vetten zijn belangrijk voor de goede functionering van je hersenen en voor je humeur. Gezonde vetten vind je terug in noten, zaden, olijfolie, avocado en vette vis. Die laatste is trouwens een goed idee om je omega-3-peil goed te houden. Transvetzuren vermijd je liever: je vindt ze onder andere in koekjes en gebak.

5. Magnesium is belangrijk

Een magnesiumtekort herken je onder andere aan hoofdpijn, vermoeidheid en een nerveus gevoel. Je vindt het mineraal onder andere in avocado, amandelnoten én pure chocolade.

En dan ook nog…

  • Matig het gebruik van alcohol: je wordt er onrustig van en in hoge dosissen kunnen die drankjes je zelfs angstig maken. Om dezelfde reden vervang je je koffie, cola of energiedrankjes liever door water of thee.
  • Beweeg voldoende: je hoeft zelfs geen topsporter te zijn: ga wandelen, fietsen of dans in je woonkamer.
  • Kom buiten: je wilt misschien lekker onder een dekentje kruipen, maar je voelt je ongetwijfeld beter als je buitenkomt. Maak een heerlijke herfstwandeling, goed voor de vitamine D in je lichaam en maak je meteen werk van het vorige punt.
  • Praat: met je vriendinnen, je partner of eventueel een arts… Zit je niet lekker in je vel, wees dan nooit bang om met iemand te praten.

Enkele gezonde ingrediënten met recept:

Meer tips om het jaar gezond te starten: