Diëtiste legt uit in boek hoe ze 40 kg afviel

Nadat Suzy Wengel beviel van haar tweede zoontje besloot ze het roer om te gooien en eindelijk blijvend gewicht te verliezen. Ze viel maar liefst 40 kilogram af en is nog steeds op gewicht. Omdat ze eindelijk een succesformule vond, wilde ze die graag delen met andere vrouwen. Ze volgde een opleiding tot diëtiste en schreef een boek ‘Scandi Sense‘, waarin ze haar verhaal en tips uit de doeken doet.

Scandi Sense

De naam Scandi Sense is afgeleid van het Engels Common Sense, gezond verstand dus. En dat is eigenlijk waar het dieet om draait. Je moet geen zwaar dieet volgen of voedingsgroepen volledig schrappen, wel met gezond verstand maaltijden samenstellen en de juiste hoeveelheden kiezen. In plaats van een groot bord spaghetti bolognaise, kies je minder spaghetti en meer saus. Je voegt veel groenten toe aan de saus en eet er een salade bij. Heel logisch eigenlijk.

Daarnaast kies je voor voedingsstoffen die je bloedsuikerspiegel in balans houden. Op die manier heb je minder food cravings. Toch is niets verboden, verwennerijen zoals snoep, taart of ijs, mogen wel, zij het in beperkte mate.

Geen weegschaal

Een van de grote voordelen van dit voedingsplan, is dat je geen weegschaal nodig hebt. Je gebruikt gewoon je handen. Je eet drie maaltijden per dag, Suzy noemt het maaltijdboxen. Ze bestaan uit 1 of 2 handen groenten, 1 hand eiwitten en 1 hand koolhydraten en/of fruit. Gemakkelijk te meten met je handen dus. Hiernaast kun je beperkte hoeveelheden zuivelproducten drinken. Dranken met nul calorieën mag je onbeperkt drinken. Maar de beste dorstlesser is natuurlijk water. Je zou met dit dieet zo’n 400 tot 800 gram per week afvallen. Het is eenvoudig en daarom zeker ook vol te houden op lange termijn.

“Scandi Sense heeft niet veel regels. Regels zijn verwarrend en staan motivatie en overzicht in de weg. Er is echter een regel die je altijd moet volgen: bij minimaal twee van de drie maaltijden op een dag moet je het maaltijdboxsysteem volgen. Als je ’s morgens geen zin hebt in groenten, kun je die gewoon weglaten en genieten van yoghurt met muesli of iets anders wat je ’s morgens liever eet. Je moet dan wel bij de lunch en het diner de juiste combinatie van groenten, eiwitten, zetmeel/fruit en vetten eten. De portie zetmeel/fruit kun je vervangen door meer groenten en eiwitten. Het is belangrijk dat je altijd de juiste balans in de gaten houdt. Je mag met een van de drie maaltijdboxen afwijken van het maaltijdboxsysteem, maar let er wel op dat je daarbij niet meer energie binnenkrijgt dan er in een maaltijdbox zit. Kies je er bijvoorbeeld voor om een stuk taart te eten, stop dan in diezelfde box niet te veel extra calorieën, anders is het evenwicht weg.”

Enkele tips van Suzy:

  • Eet drie maaltijden per dag, bij veel eetmomenten loop je een hoger risico om veel calorieën naar binnen te spelen. Bovendien is het bij drie maaltijden gemakkelijker om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
  • Houd je 14 dagen heel strikt aan het maaltijdboxensysteem.
  • Houd een dieetdagboek bij. Op die manier kun je controleren of je de juiste hoeveelheden binnenkrijgt. (Je vindt een voorbeeld in het boek)
  • Bewegen is belangrijk en biedt heel wat gezondheidsvoordelen. Matige inspanning wilt echter niet zeggen dat je grotere porties mag eten.

Recepten

Nieuwsgierig? Hier vind je alvast enkele recepten.

Pannenkoekjes

Pannenkoekjes

Pannenkoekjes

BEREIDINGSTIJD, INCLUSIEF RUSTEN: ca. 30 minuten / hoeveelheid: voor 1 vrouw

LET OP: dit beslag is voldoende voor 4-6 pannenkoekjes, wat gelijk is aan 1 portie

BESLAG:

  • ½ kleine banaan
  • 15 g havermout
  • 2 eieren
  • 2 eiwitten
  • snufje zout
  • ½ theelepel vanillepoeder
  • ½ theelepel kaneel of kardemompoeder
  • 1 eetlepel honing

PLUS:

  • 5 g amandelen
  • 10 g pure chocolade, min 70% cacao
  • 10 g boter
  • 4-6 stuks zomerfruit naar keuze

VOOR ERBIJ:

  • 100 g peulen
  • viooltjes, voor de garnering

Doe alle ingredienten voor het beslag in een blender. Mix ze tot een glad beslag en laat dit 10-15 minuten rusten. Hak de amandelen en chocolade in snippers. Smelt een beetje boter in een pan en schep een aantal gelijke porties beslag in de pan. Zodra de pannenkoekjes beginnen te stollen druk je in elk een stukje fruit in het midden. Draai ze om als het beslag helemaal gestold is en bak de andere kant. Stapel de pannenkoekjes op elkaar en strooi de chocolade- en amandelsnippers erover. Garneer met viooltjes. Serveer de peulen er in een glas bij.

Pitabroodje met falafel en pestodressing

Pitabroodje met falafel en pestodressing

Pitabroodje met falafel en pestodressing

BEREIDINGSTIJD, INCLUSIEF BAKKEN: ca. 45 minuten / hoeveelheid: voor 1 vrouw

LET OP: het is aan te raden om het kikkererwtendeeg 2 uur in de koelkast te laten rusten voor je balletjes vormt. Lukt dat niet, maak ze dan meteen.

FALAFEL:

  • 100 g kikkererwten uit blik, uitgelekt
  • 1 eetlepel citroensap
  • ½ ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels peterselie
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • 1 klein ei
  • 1-2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel paneermeel

SALADE:

  • 40 g kerstomaatjes, gehalveerd
  • 40 g erwten
  • 30 g veldsla of andere slasoort
  • erwtenscheuten (optioneel)

DRESSING:

  • 2 grote eetlepels yoghurt of een ander mager zuivelproduct
  • 1 theelepel rode of groene pesto

VOOR ERBIJ:

  • ½ pitabroodje, liefst volkoren
  • partjes citroen

Laat de kikkererwten uitlekken, spoel ze af en schep ze om met het citroensap. Hak de ui, knoflook en peterselie grof. Doe ze samen met de kikkererwten in een keukenmachine en maal alles grof. Voeg de koriander, het zout, de cayennepeper, komijn en het ei toe en meng alles tot een grof mengsel. Voeg steeds 1 eetlepel bloem toe en meng tot het deeg stevig genoeg is om er balletjes ter grootte van een walnoot van te vormen. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met wat olijfolie. Strooi er wat paneermeel over en keer ze voorzichtig. Druk ze iets plat; herhaal het bestrijken en bestrooien. Bak ze 30 minuten in het midden van een oven op 200 °C (gasoven: stand 6). Keer ze halverwege om. Beleg het pitabroodje met de salade, falafel en dressing en garneer met 1-2 partjes citroen.

DIT MOET ER OP JE BORD LIGGEN/STAAN:

  • Twee handen salade
  • Een hand falafel
  • Een half pitabroodje
  • 2-3 eetlepels dressing

Wrap met rosbief

Wrap met rosbief

Wrap met rosbief

BEREIDINGSTIJD: ca. 10 minuten / hoeveelheid: voor 1 vrouw

MANGODRESSING:

  • 20 g mangochutney
  • 20 g mayonaise
  • ½ theelepel kerriepoeder
  • zout en peper, naar smaak

PLUS:

  • 1 wortel
  • 1 kleine tortilla, liefst volkoren, 40-50 g
  • 25 g gemengde sla
  • 50 g peulen
  • 30 g augurken, in de lengte gehalveerd
  • 120 g rosbief, in reepjes of plakjes gesneden
  • daslookbloemen, voor de garnering

Voor de dressing: meng de mangochutney, mayonaise en het kerriepoeder. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de wortel in dunne reepjes. Leg de tortilla plat op een snijplank en besmeer haar met de helft van de dressing. Leg de wortel, sla, peulen, augurken en rosbief erop en schep de rest van de dressing in het midden. Garneer met daslookbloemen.

DIT MOET ER OP JE BORD LIGGEN/STAAN:

  • Een wrap gevuld met een hand groente, een hand vlees en mangodressing.

Meer weten over het dieet of meer recepten ontdekken? Het scandi Sense Dieet, ISBN 978 90 245 8389 8, € 20.

Meer tips om af te vallen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content