Dit gebeurt er als je te veel zout eet (en zo verander je dat)

Zelfs als je erg gezond wilt eten en vooral groenten op het menu zet, is het tóch nuttig even na te gaan of je niet te veel zout eet. Eerlijk is eerlijk, die gerookte zalm of forel zijn heerlijk en die groenten smaken nu eenmaal beter met een goed snuifje zout. Maar hoeveel mag je nu eigenlijk eten en hoe weet je of het erover is?

Je eet best maximum 5 gram zout per dag. En hoewel je misschien niet kwistig bent met het zoutvaatje, je zit daar sneller aan dan je denkt. Natuurlijk weet je dat chips en nootjes heel wat zout bevatten, maar ook brood, gerookte vis of kaas bevatten heel wat zout.

Te veel zout?

Best even nakijken, want te veel zout kan vervelende en zelfs gevaarlijke gevolgen hebben. Uit een onderzoek van 2014 blijkt dat de Belg ongeveer 9 gram zout per dag eet. Tijd dus om even op te letten, dit zijn de gevolgen:

  • Hoge bloeddruk: te veel zout maakt dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in de bloedvaten, dit zorgt voor druk waardoor het hart harder moet werken om het bloed rond te pompen. Hoge bloeddruk? Dan eet je liever wat minder zout.
  • Hart- en vaatziekten: door die hoge bloeddruk loop je meer kans op hart- en vaatziekten.
  • Nierziekten: Je nieren verwerken het zout en sturen het via de urine uit je lichaam. Door te veel zout te eten, moeten je nieren extra hard werken, met de gevaarlijke gevolgen vandien.
  • Botontkalking: eet je te veel zout, dan plas je het teveel aan natrium samen met calcium uit. Die calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van je botten. Haal daarom voldoende calcium uit voeding en overdrijf niet met het zout.

Signalen dat je te veel zout eet

Je kunt natuurlijk de etiketten lezen, maar inschatten hoeveel zou je nu echt opneemt, is heel erg moeilijk. Herken je deze signalen, dan heb je misschien te veel zout gegeten.

  • Je voelt je opgeblazen: je buik is groter dan anders en je voelt je moe. Kans is groot dat je te veel zout at.
  • Je houdt meer vocht vast: zien je vingers of enkels er opgezwollen uit, dan houdt je lichaam misschien te veel vocht vast. Drink veel water.
  • Je hebt veel dorst: logisch, maar toch belangrijk te vermelden. Als je merkt dat je veel dorst hebt, dan heb je waarschijnlijk te veel zout gegeten. Dat komt omdat zout vocht onttrekt aan je lichaam. Ook hier weer geldt: drink veel water. (Let wel even op: heb je vaak dorst, meld het dan even aan je dokter, dorst is bijvoorbeeld ook een symptoom van diabetes type 2. Even opletten dus.)
  • Je moet vaak naar het toilet: je moet vaker plassen omdat je nieren druk in de weer zijn om het zout te verwerken. Donkere urine kan ook een teken zijn van te veel zout.
  • Je hebt zin in ongezond eten: als je te veel zout eet, krijg je meer zin in ongezond eten: een lekkere zak chips, een grote pot zuurtjes... Vind je vaak dat je eten te flauw smaakt? Dan eet je waarschijnlijk ook te veel zout, afbouwen is de boodschap.
  • Je hebt meer hoofdpijn: vaak last van hoofdpijn? Dan is de kans groot dat je te veel zout eet.
  • Je hebt vaak krampen: vaak last van kramp in je spieren? Dan is de kans groot dat je te veel zout binnenkrijgt. De balans tussen kalium en zout zorgt ervoor dat spieren ontspannen. Is die balans verstoord (door te veel zout), dan krijg je vaker kramp.

Tips om minder zout te eten

Graag wat minder zout op het menu, dat kan op eenvoudige manieren.

  • Vervang je zout door kruiden: gebruik look, ajuinpoeder of cayennepeper om gerechten op smaak te brengen. Ook citroensap geeft heel veel smaak aan je gerechten.
  • Denk na op restaurant: de chef gaat hoogstwaarschijnlijk veel meer zout gebruiken dan jij zelf gebruikt. Maak daarom gezonde keuzes (groenten en vis of kip bijvoorbeeld), blijf van het broodmandje af en laat sauzen apart serveren, want ook die zitten vaak boordevol zout.
  • Kook: geen ontkomen aan, wil je minder zout eten, dan zul je zelf moeten koken.
  • Vermijd fastfood: we moeten niet vertellen dat dat een zoutbommetje is.
  • Vermijd vleessoorten boordevol zout: eet zo puur mogelijk. Aan gehakt of bereidingen uit de winkel wordt vaak heel veel zout toegevoegd. Toch zin in gehakt? Doe een kipfilet in de blender, gooi er een eitje bij en mengen maar. Kruiden doe je niet met zout, maar met andere kruiden.

Meer gezonde tips:

(Bron: Gezondheidsnet, Women’s Health, Voedingscentrum – Beeld: Getty)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content