Leven we nu eigenlijk gezond? Clinic Compare zocht het uit. Aan de hand van cijfers over tabaksconsumptie, obesitas en alcoholgebruik werd er bekeken in welke landen het ongezondst wordt geleefd.

Ontdek hier ook in welke 10 landen mensen het gelukkigst zijn

Ziektes als kanker, hart- en vaataandoeningen en diabetes vormen wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Jaarlijks sterven er zo’n 36 miljoen mensen aan. Een groot gedeelte van deze aandoeningen kunnen zelf voorkomen worden. Belangrijke oorzaak is een ongezonde levensstijl met onder andere een te hoge alcoholconsumptie, roken en een onevenwichtig dieet. 

Stevige drinkers

En hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie actie onderneemt om overheden bewust te maken van de gevaren en tips geeft voor een gezondere levensstijl, is er toch nog heel wat verbetering nodig. Clinic Compare maakte ter bewustmaking een lijst met de ongezondste landen ter wereld aan de hand van eetgewoontes, alcoholconsumptie en tabaksgebruik. En wat bleek? Tsjechië leeft het ongezondst. En ook andere Oost-Europese landen doen het niet goed. Negen van de tien plekken in de top tien worden bezet door landen uit die regio. De Verenigde Staten, op nummer 10, is het enige land uit een andere regio. De reden waarom Tsjechië zo slecht scoort? Het cliché liegt er niet om, het zijn stevige drinkers. Ieder individu drinkt gemiddeld 13,7 liter per jaar oftewel 1,5 shot per dag. Bovendien staan zij op nummer 11 wat tabaksconsumptie betreft.

Down under

Wat betreft obesitas doen vooral landen in Oceanië het slecht. 41% van de populatie daar heeft een BMI dat hoger is dan 30. (Vanaf een BMI hoger dan 30 kun je spreken van obesitas red.) Landen als Fiji, Tonga, Tuvalu en Kiribati doen het op dat gebied slecht.

Het gezondste land is Afghanistan, daar komt obesitas amper voor (2,7% van de hele populatie). Er wordt gezond gegeten, weinig gerookt (gemiddeld 83 sigaretten per jaar, een heel laag gemiddelde tegenover andere landen) en bovendien drinken de Afghanen heel weinig alcohol. Het verbod op alcoholconsumptie zal daar zeker zijn rol in hebben. Andere gezonde landen zijn Afrikaanse landen als Guinee, Niger en Nepal. 

En België?

Als je denkt dat wij het zoveel beter doen, moeten we je helaas teleurstellen. Zoals je ziet zitten ook wij Belgen in de donkerrode zone, en zijn we dus niet gezond bezig. Hoog tijd dus om te stoppen met roken, niet té veel te drinken en gezond te eten.

Tips om gezonder te leven: