Als een gek deadlines halen voor de job waar je van houdt, je verdiepen in wereldse onderwerpen als Brexit-exits en klimaatmarsen, een cursusje Frans of Russisch volgen om je talenkennis wat op te krikken (want hey, mens van de wereld talking) en tussendoor natuurlijk ook nog even de kinderen van school halen en een paar keer per maand afspreken met je vriendinnen over dinner and cocktails; je bent jong en je wilt wat van het leven.

Hoewel we al deze dingen (en dan liefst nog te samen ook) schijnbaar nodig hebben om gelukkig te zijn, zouden we in al die drukte het meest essentiële soms nog vergeten: ook op tijd en stond een beetje me-time en rust voor je lichaam en geest inlassen, is broodnodig om je goed en evenwichtig in je vel te voelen.

Zoals onze ludieke oplijsting aan het begin van dit artikel al aantoont echter, is dat vandaag soms makkelijker gezegd dan gedaan. Geen nood: speciaal voor de ‘relaxatie van uw innerlijke mens’, hebben wij bij Feeling enkele tips verzameld om zelfs in de meest in hectische tijden toch even die reset-knop in te duwen.

1. Doe gewoon even heerlijk niks

Voor veel mensen lijkt het de absolute hel, maar gewoon even ‘helemaal niks’ doen is ideaal om die hersenen van je even volledig tot rust te laten komen. Zet je buiten in de zon op een bankje of leg je neer in het gras en laat je gedachten rustig stromen: alles mag, niets is verkeerd. Het meest ideaal zou zijn als je jezelf de tijd gunt om af te drijven tot je in een soort van ‘zen’-achtige toestand tussen waken en slapen terechtkomt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Anders dan bij een echte meditatie hoef je je gedachten niet tegen te houden als die afglijden naar leuke plannen voor morgen of die vakantie waar je al zo lang naar uitkijkt. Probeer jezelf vooral geen druk op te leggen: ‘niets’ is in deze letterlijk wél goed genoeg.

2. Rusten met je ogen toe

Wie er tussen het werk en de andere dagelijkse activiteiten door tijd voor heeft, kan ook gebaat zijn bij een halfuurtje liggen met de ogen toe. De bedoeling is niet per se dat je slaapt, maar dat je gewoon je ogen even laat rusten en je denkende brein even laat voor wat het is. Voor mensen die pendelen ‘naar’ en ‘van’ het werk, kan het ritje in de bus of trein hier ideaal voor zijn. (Zet op voorhand wel even een alarmpje zodat je je halte niet mist.)

3. Het ultieme ‘nietsdoen’: meditatie en mindfulness

We kunnen er vandaag niet meer omheen, yoga en meditatie zijn alomtegenwoordig. De heilzame effecten van een goede meditatie-routine zijn dan ook onomstotelijk bewezen. Een tijd terug drukte neuroloog en auteur van het ‘No-nonsense meditatieboek’ Steven Laureys (UZ Luik) het in De Morgen nog als volgt uit: “De hersenen van mediatie-atleten (n.v.d.r. mensen die op héél regelmatige basis aan meditatie doen) hebben meer witte en grijze massa en hebben ook meer en betere connecties tussen de verschillende hersendelen.”

Bovendien kunnen deze mensen hun gedachten en emoties veel meer bewust sturen, wat het gemoed ten goede komt en produceert hun brein wanneer ze mediteren ook meer alfagolven: hersengolven die samenhangen met een alerte maar ontspannen toestand.

Daarnaast heeft Lauwereys het ook over de onvermijdellijke connectie tussen lichaam en geest en over de positieve impact die (vooral ademhalings-) meditatie op je lichaam kan hebben. “Wanneer je diep inademt en die adem vervolgens even inhoudt, stimuleer je daarmee de zwervende hersenzenuw, de zenuw die onder andere je brein, je longen en je hart met elkaar verbindt.” Door die zenuw fysiek wat meer zuurstof te geven, kalmeer je ook je lichaam en geest en laat je ook gevoelens van stress en angst (een beetje) wegsmelten als sneeuw voor de zon. Zeker het proberen waard dus!

4. Digitaal ‘nietsdoen’: laat die Whatsapps, snaps en Insta’s maar even lopen

Ook onze talrijke digitale bezigheden zorgen voor heel wat mentale druk: wat immers met al die zonet binnengelopen whatsappjes, die 86 onbeantwoorde e-mails die in je inbox staan te flikkeren en de foto’s die dringend genomen moeten worden vooraleer je dat overheerlijke homemade gerecht ook daadwerkelijk naar binnenwerkt? Het is niet eens de hoeveelheid aan prikkels die we vandaag te verwerken krijgen, die er voor ons brein een beetje te veel aan zijn, maar wel de druk die we voelen om aan die prikkels ook altijd gevolg te geven.

In haar boek ‘Mentaal Kapitaal‘ legt psychologe Elke Geraerts het als volgt uit: “Wanneer onze inbox weer eens overstroomt of onze gsm voortdurend buzzt, voelen we intern een grote druk opborrelen om op al die dingen ook meteen te antwoorden.” Door de digitale middelen die we hebben, zijn we nu eenmaal voortdurend te bereiken, waardoor mensen ook van ons lijken te verwachten, effectief altijd beschikbaar te zijn. Wie zijn snaps, chats en whatsapps dan ook geregeld eventjes op ‘stil’ kan zetten, en gaat voor een digitale detox, zal daar aardig wat mentale rust bij winnen.

5. Weg met die agenda

Ook onze interpretatie van tijd en het feit dat we die tijd altijd zo efficiënt en nuttig mogelijk willen besteden, bezorgt ons heel wat stress. Wie even wil unwinden hoeft dan ook niet noodzakelijkerwijs een activiteit in te plannen, alleen al wat ruimte laten in je agenda om die op dat moment spontaan in te vullen zoals jij dat wil, is al voldoende.

Zin om even op een shopping spree te gaan, of om gewoon even lekker te gaan wandelen in het bos of zelfs wat foute Netfix-series te bingewatchen? The floor is yours. 

6. Let it go: aangename manieren van ‘nietsdoen’

Wie echt actief een ontspannen staat wil bespoedigen, kan daarvoor ook wat actie ondernemen. Door hele dagen zo druk bezig te zijn, bouwt de spanning in ons lichaam – in correlatie met aan de drukte in ons brein natuurlijk – zich danig op. Die spanning letterlijk wegwerken, is ook een efficiënte en bovendien aangename manier van ‘resetten‘.

Bezoek bijvoorbeeld eens een massagesalon, ga naar de sauna, of plan een retraiteweekendje yoga in. Plezier – maar vooral ook rust en mentale en lichamelijke zuurstof – verzekerd.

7. Let it flow: écriture automatique

Last van te veel prikkels om puur intern te verwerken, zoek dan een manier om de verwerking te externaliseren. Een zeer efficiënte manier om dat te doen is natuurlijk sporten: ga een rondje hardlopen in het bos, een setje kickboksen of zelfs een sessie cross fitten in de dichtsbijzijnde gym.

Een minder bekende manier om je ‘innerlijke maalstroom’ terug tot rust te laten komen echter, is om alles gewoon even van je af te schrijven. Leg bijvoorbeeld een notitieboekje aan waarin je in een soort van ‘écriture automatique’ alles neerschrijft waar je op dat moment aan denkt. De regel hier is opnieuw: niets is fout en alles is goed genoeg.

8. Adem in en adem uit

Tot slot, super simpel en makkelijk toepasbaar: adem in en adem uit. Stress en al te veel drukte zorgen ervoor dat je sneller gaat ademen. Hierdoor gaat ook je hart wat sneller slaan, wat op zijn beurt dan weer kan zorgen voor hoofdpijn, irritatie en een algemeen opgejaagd gevoel. De remedie tegen deze dingen is erg simpel: focus op je ademhaling en adem een paar keer diep, maar rustig in en uit.

Tips voor een goede techniek? Leg je hand ter hoogte van je middenrif, voel hoe je buik bij iedere ademhaling op en neer gaat. Neem vervolgens zowel wanneer je hand (en dus ook je buik) zich op het hoogste punt bevindt, als wanneer die zich op het laagste punt bevindt, twee tellen rust. Voel terwijl hoe de lucht in en vooral ook uit je lijft stroomt terwijl je dit doet. Heerlijk relaxerend. En vooral ook: overal toepasbaar!

Lees ook: